Quantcast

Canvi "radical" en el batxillerat per la introducció del Permsea

El curs 2012-2013 va començar a aplicar-se als centres educatius el Pla estratègic per a la millora del sistema educatiu andorrà, l'anomenat Permsea. Va ser al primer curs de segona ensenyança, i des de llavors s'ha anat implementant de manera progressiva a les aules del sistema andorrà. Aquest curs 2016-2017 ja ha comptat amb la primera promoció que s'ha graduat després de seguir el Permsea durant tota la segona ensenyança, i el model també s'aplica a 5è i 6è de primera. Com a gran novetat, el curs vinent, que començarà el dia 11 de setembre, serà el primer on el Permsea entri a les aules de batxillerat, concretament a les de primer. Representarà un "canvi radical" en la manera de treballar dels centres i la dels professors, ha assegurat la coordinadora del pla, Marie Pagès.

Fa dos anys que des del ministeri d'Educació es treballa aquest traspàs del model convencional al model per competències (un dels grans trets diferenciacions del Permsea) per a batxillerat. "Representa un esforç per als docents", que han fet "molta formació" aquest temps, també perquè durant el curs 2017-2018 hauran de treballar amb els dos models (Permsea a primer i convencional a segon). En el model antic els alumnes escollien d'entre quatre modalitats: humanístic i lingüístic; científic; econòmic o artístic. "Aquesta estructura l'hem trencat completament amb la voluntat de donar als alumnes la possibilitat de concretar una mica més el seu itinerari", però alhora "garantint una formació més global de la persona", ha defensat Pagès.

Així, tots ells hauran de seguir un tronc comú obligatori de quatre assignatures i dos projectes: filosofia, educació física, català i anglès; projecte de recerca i projecte d'actuació i servei. A partir d'aquí, hi ha quatre paquets d'assignatures dels àmbits de les llengües, les humanitats, les ciències i l'art, amb cinc o sis assignatures cadascun. "L'alumne fa el seu propi menú" per als propers dos cursos, ha indicat Pagès, tot i que com a mínim han d'escollir una assignatura de cada paquet. "No volem un alumne molt especialista en llengües que després no té coneixements de base de matemàtiques", ha justificat. 

L'altra gran novetat és aquest projecte d'actuació i servei, que els joves hauran de dur a terme al llarg dels dos cursos de batxillerat. Està pensat perquè facin "algun servei a la comunitat", aprofitant els seus coneixements, capacitats i motivacions. Tal com ha subratllat la coordinadora del Permsea, hauran de muntar un projecte, proposar-lo a les escoles, entitats, comuns, etc., i posar-lo a la pràctica. La intenció és que el model educatiu "s'obri a l'exterior", perquè són adolescents "que ja s'han de responsabilitzar de la societat".

El projecte d'actuació i servei no comptarà amb una nota final però serà condició indispensable superar-lo per poder obtenir el títol de batxillerat. Tampoc hi haurà notes numèriques de les assignatures de batxillerat, ja que es funciona per superació de competències.

El curs 2017-2018 començarà amb 230 alumnes a l'escola andorrana de batxillerat a la Margineda, una xifra que segueix una tendència a l'alça els darrers anys. Pel que fa als que començaran amb el Permsea, ja han escollit el seu 'menú' d'assignatures, tot i que, ha indicat Pagès, a l'iniciar el curs hi haurà marge per modificar-lo, per si durant l'estiu han canviat les seves motivacions formatives. 

3r i 4rt de primera ensenyança, el curs 2019-2020

Amb la introducció del Permsea a batxillerat duta a terme, en el que sobretot es treballarà el curs vinent és a ultimar la seva introducció a 3r i 4t de primera ensenyança, objectiu marcat per al curs 2019-2020, així com a començar a preparar ja la seva aplicació a 1r i 2n, per al cap de dos anys. Hi ha quatre docents deslliurats tot el curs que s'encarreguen de fer les programacions a l'aula, i que reben suport de professors de les diferents àrees formatives.

Així mateix, també es treballa en portar la Formació Professional el curs 2019-2020, i també en adequar el currículum a la formació d'adults: als que es presenten per lliure per obtenir el títol de batxillerat. El Permsea també s'introduirà a la formació andorrana, és a dir a les assignatures de català i medi d'Andorra que docents de l'ensenyament nacional imparteixen als altres dos sistemes educatius: francès i espanyol. Per tot plegat, la voluntat és que el Permsea ja estigui totalment instaurat a les aules a partir del setembre del 2021.

Pel que fa a maternal, de moment "no ens plantegem el Permsea, perquè metodològicament ja es treballa amb un plantejament molt global, focalitzat en desenvolupar les capacitats" dels nens i nenes, ha justificat Pagès. Tot i que en alguns centres ja s'han fet canvis en la manera de treballar de maternal, com ara l'organització per ambients i no per classes. És el cas de l'escola d'Ordino i la de Canillo.