Quantcast

Prop de 80 persones veuen les llàgrimes de Sant Llorenç des d'Engolasters

La pluja d'estels de Sant Llorenç o pluja de Perseids, és una de les fites astronòmiques de l'estiu i tota la màgia que l'envolta, converteix l'esdeveniment en imperdible. És per això que des de FEDACultura s'ha organitzat una visita guiada al Camí Hidroelèctric d'Engolasters que ha acabat amb l'observació de la pluja d'estels. Més de 80 persones s'han apuntat a l'activitat, però més de 20 s'han quedat en llista d'espera i no han pogut assistir a l'activitat. “Aquesta visita sempre està molt sol·licitada i la demanda sempre supera les places disponibles”, ha explicat la guia del Museu de l'Electricitat, Joana Teixeira.

El recorregut s'ha iniciat a la casa dels Guardes, on els visitants han vist el motor de l'antic funicular i han conegut els detalls d'aquesta eina. L'itinerari ha seguit fins a la vàlvula de capçalera que es troba descoberta i va utilitzar-se del 1934 al 1994, seixanta anys d'història elèctrica que els visitants han trobat d'allò més curiós. Un cop allà, el camí ha seguit cap a les galeries subterrànies del dic. 

La visita ha finalitzat a la part alta de la presa i els visitants han tornat al punt inicial. Ha estat en aquest moment quan el tècnic del Parc Astronòmic Montsec, Xavier Moli, ha fet una petita presentació i explicació del que es podria veure a continuació i posteriorment ha situat als assistents mitjançant les estrelles. Un cop ha finalitzat ha començat el moment més esperat pels assistents: l'observació de la pluja d'estels.

Tal com ha explicat Moli, aquest fenomen es produeix quan la Terra passa pel rastre de partícules despreses pel cometa 109P / Swift-Tuttle. La Terra comença a introduir-se en el límit exterior d'aquest rastre a mitjans de juliol i l'abandona als voltants l'1 de setembre, però el moment de més activitat es produeix aquest dissabte al vespre, tot i que els núvols han fet una mica la guitza. Quan les partícules del cometa entren a l'atmosfera es cremen a una gran velocitat, fet que provoca que la silueta només es dibuixi durant uns instants al cel.  

Aquesta activitat s'engloba dins de les Nits d'estiu que van començar a realitzar-se el passat 20 de maig i que enguany compten amb nous factors per atreure públic nou. D'aquesta manera, al llarg d'aquests dies les visites al Museu de l'Electricitat i al Camí Hidroelèctric han inclòs música, tallers, explicació de llegendes o la pròpia observació de la pluja d'estels. Després d'aquesta visita encara en quedaran quatre més, l'última es farà el 22 de setembre i també inclourà una novetat, la visita treatralitzada.