Quantcast

¿Fi de la crisi? Amb aquesta Europa ha de negociar Andorra l'acord d'associació

Després de 10 anys d'intensa recessió econòmica Brussel·les dóna per superada la crisi.

La comissió celebra la situació 10 anys després de l'inici de la crisi: el deute a l'Eurozona baixa fins al 89% del PIB, només tres països es mantenen en el marc del procediment per dèficit excessiu (entre ells Espanya) dels 24 que ho van estar durant la crisi, es compleixen cinc anys consecutius de creixement econòmic i la taxa d'atur, en un 9,1%, és la més baixa des de 2008, encara que amb grans diferències entre els diferents països.

Però, tot i així, la situació segueix lluny de ser ideal. Les diferències entre els Estats membres són encara notables.

A Grècia, Espanya o Itàlia, l'atur és diversos punts superior a la mitjana. La desocupació juvenil supera el 45% a Grècia, i a Espanya arriba al 39%.

El percentatge de població en risc de pobresa o exclusió social segueix estant en valors superiors, així com el nivell de desigualtat, que se situa per sobre del 30%.

BNP Pariba va ser el primer gran banc europeu que es veia afectat, el 9 d'Agost de 2007.

Aquesta crisi financera es va veure agreujada per la caiguda de Lehman Brothers el 2008, que va derivar en una crisi bancària i de deute que acabaria per afectar, i de quina manera, a l'economia real.

“L'evolució econòmica recent és encoratjadora”, ha destacat Pierre Moscovici, Comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, “però encara queda molt per fer per superar el llegat dels anys de crisi”.

La Comissió Europea, assegura el francès, està plenament mobilitzada per complir la seva agenda d'ocupació, creixement i igualtat social.

La comissió celebra la situació 10 anys després de l'inici de la crisi: el deute a l'Eurozona baixa fins al 89% del PIB, només tres països es mantenen en el marc del procediment per dèficit excessiu (entre ells Espanya) dels 24 que ho van estar durant la crisi, es compleixen cinc anys consecutius de creixement econòmic i la taxa d'atur, en un 9,1%, és la més baixa des de 2008, encara que amb grans diferències entre els diferents països.

Però, tot i així, la situació segueix lluny de ser ideal. Les diferències entre els Estats membres són encara notables. A Grècia, Espanya o Itàlia, l'atur és diversos punts superior a la mitjana. La desocupació juvenil supera el 45% a Grècia, i a Espanya arriba al 39%.

El percentatge de població en risc de pobresa o exclusió social segueix estant en valors superiors, així com el nivell de desigualtat, que se situa per sobre del 30%.

BNP Pariba va ser el primer gran banc europeu que es veia afectat, el 9 d'Agost de 2007. Aquesta crisi financera es va veure agreujada per la caiguda de Lehman Brothers el 2008, que va derivar en una crisi bancària i de deute que acabaria per afectar, i de quina manera, a l'economia real.

“L'evolució econòmica recent és encoratjadora”, ha destacat Pierre Moscovici, Comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, “però encara queda molt per fer per superar el llegat dels anys de crisi”.

La Comissió Europea, assegura el francès, està plenament mobilitzada per complir la seva agenda d'ocupació, creixement i igualtat social.

Des de la capital belga s'assegura que es “van prendre importants decisions polítiques per contenir la crisi, preservar la integritat de l'euro i evitar pitjors possibles resultats“. I encara que queden coses per fer, “els bancs són més forts, la inversió està augmentant i les finances públiques estan en millor forma“, diuen a Brussel·les.