Quantcast

La Premier League s'oblida del Fair Play financer

La hiperinflació s'ha apoderat del mercat de fitxatges, fins a tal punt que el famós joc net financer que han de complir els clubs rigorosament per evitar sancions de la UEFA s'ha oblidat per part dels clubs per tal d'aconseguir els seus propòsits . Els agents dels futbolistes tenen part de la responsabilitat d'això, ja que cobren comissions elevades pels fitxatges, a més que els clubs busquen fórmules per evadir el pagament d'impostos.

Aquest ha estat el cas de la Premier League. Per quart any consecutiu, la màxima competició de futbol britànica supera als mil milions de despesa. Chelsea, Manchester City i Manchester United són els tres equips que han tirat la casa per la finestra. Entre 150 i 200 milions s'han gastat els blues i els diables vermells. Conte ha rebut l'arribada de Morata, Bakayoko i Rudiger, mentre que Mourinho ja té a les seves files a Lukaku, Matic i Lindelof.

Per la seva banda, Guardiola ha superat els 200 milions d'euros en despesa. Ederson Moraes, Bernardo Silva, Benjamin Mendy, Kyle Walker, Danilo i Douglas Luiz. Davant el buit de títols en el Etihad Stadium, el de Santpedor ha elevat la despesa per augmentar el nivell competitiu de la plantilla, després que en el seu primer any es gastés 150 milions d'euros en jugadors com Bravo, Stones, Leroy Sané, Gundogan o de Bruyne.

A més, clubs com Arsenal o Liverpool amb prou feines han arribat als 70 milions d'euros i és probable que tots dos pateixin les vendes de les seves respectives estrelles, Alexis Sánchez i Coutinho. Els acabats d'ascendir Newcastle, Brighton i Huddersfield Town hagin gastat tres vegades més que els ascendits espanyols Getafe, Llevant i Girona.

El futbol viu moments d'autèntic boom financer amb fitxatges tan elevats que fa dècades ni es contemplaven, com és el cas del fitxatge de Neymar, el més car de la història, que ha arribat als 222 milions. Si la UEFA o la FIFA no endureixen la llei del Fair Play financer, la bombolla tan gran que s'està creant pot explotar en qualsevol moment.