Quantcast

Els comerciants valoren de manera contraposada el primer any de tancament al trànsit de l'avinguda Meritxell

Ua senyal de prohibició desvia tots els cotxes que volen entrar a l'avinguda Meritxell entre les dotze del migdia i les dotze de la nit. Des del 10 de juliol de l'any passat, al tram entre el carrer de la Unió i la plaça de la Rotonda ja no hi circulen vehicles rodats. Així, dins de l'horari marcat, tota l'avinguda és per als vianants. Una mesura que es va impulsar des de l'administració comunal de la capital complint així amb una promesa fixada en el programa electoral de DA. Un canvi que va començar a funcionar com una prova pilot i que finalment s'ha materialitzar com a canvi definitiu.

“La valoració és positiva, hi ha molts més punts a favor que en contra”, destaca David Fraissinet, membre de l'Associació decomerciants de l'avinguda Meritxell, un any després del tancament. Segons destaca, ara el turista pot caminar per l'avinguda “amb molta més comoditat”. Qui també valora el canvi de manera constructiva és l'empresa familiar Via Moda. El director, Joan Prat, afirma que “tots els clients i visitants no entendrien tornar al que hi havia abans”. Amb el canvi implementat el juliol de l'any passat, Prat creu que s'ha aconseguit que la gent pugui fer el que avui en dia practica: el 'shopping'. “Poder passejar i comprar a la vegada, és el que hem de donar, lleure, oci i compra”.

Tot i aquesta valoració global positiva, totes dues parts també apunten que encara falten coses per millorar perquè l'avinguda sigui per a vianants al 100%. Tant l'Associació de comerciants com el director de Via Moda, indiquen que el següent pas a fer és l'embelliment conjunt de l'avinguda Meritxell i Carlemany. “El turista que ve a Andorra no sap que hi ha un canvi de parròquia al mig de l'avinguda”, apunta Fraissinet. Aquesta reivindicació ja fa mesos que està sobre la taula i la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, també fa temps que ja ha indicat que s'està treballant en una proposta d'embelliment conjunta entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. De fet, aquest dilluns l'Associació de comerciants de l'avinguda Meritxell ja ha rebut una primera proposta d'embelliment i indiquen que la impressió inicial és bona.

Un altre punt que queda per arreglar, segons els dos actors implicats consultats, és el tancament definitiu del carrer de la Borda, que actualment està obert al trànsit per poder accedir al pàrquing  de l'hipermercat L.Eleclerc i als hotels Valmar i Pitiussa. Segons David Fraissinet, el trànsit “encara és millorable” i pel director de Via Moda és “un problema que els cotxes passin per aquest tros de carrer”. És per això que Joan Prat reivindica que la cònsol major “ens va dient que s'arregla però fa un any que estem igual”.

Alguns comerciants apunten una baixada de les vendes
“Vist el que hi ha crec que és una iniciativa positiva, malgrat que fa un any estava en contra”. Així es posiciona Remy Guasch, propietari de l'estanc Les 1000 Pipes, que també reclama que encara hi ha moltes coses per fer. El comerciant explica que els turistes passegen pel mig de l'avinguda de manera còmoda, però per a ell això provoca un efecte contrari a les compres, ja que els turistes “no piquen perquè no passen pel costat de l'aparador. Per això, conclou que “a nivell de comerciant és millor que estigui oberta al trànsit”. Per solucionar aquest aspecte, Guasch proposa que s'instal·lin terrasses mòbils al mig del carrer per obligar als vianants a passar pel costat dels aparadors.

Una visió encara més pessimista és la que relata la propietària de la botiga Cashmere Shop, Alexandra Aleix. Arran del canvi realitzat ara fa un any, Aleix apunta que les vendes de la seva botiga han baixat moltíssim, perquè la seva botiga té una clientela que ja és gran i necessita traslladar-se amb vehicle fins a la porta. “No ha estat positiu en cap sentit”. Aleix defensa la seva posició indicant que les vendes només li han disminuït de la botiga situada a la part alta de l'avinguda, mentre que l'Armeria, col·locada a la part baixa, on els vehicles encara hi transiten, les vendes es mantenen. “Encara gràcies que per aquí encara passen cotxes”, defensa la propietària.

Alexandra Aleix també explica que durant el mes de desembre, ella i altres comerciants contraris al tancament es van reunir amb la cònsol major per demanar-li que es replantegés el canvi realitzat. La resposta de Marsol va ser, segons explica Aleix, que la decisió estava presa i que no es farien enrere. Precisament, Conxita Marsol valorarà aquest dijous al migdia, davant de la premsa, l'any de tancament de l'avinguda.