Quantcast

La innovació i el turisme centren la trobada empresarial entre Andorra i Israel

Innovació, investigació i el potencial turístic són tres dels elements que han centrat la primera trobada empresarial entre Andorra i Israel, aprofitant la visita de l'ambaixador del país hebreu al Principat, Daniel Kutner. Un total de sis representants israelians i uns 27 empresaris andorrans han participat en la trobada, per tal d'exposar les virtuts del país hebreu i alhora generar vincles econòmics entre els empresaris de les dues nacions.

La jornada, que ha tingut lloc aquest dimecres al matí a Andorra la Vella, ha afavorit l'intercanvi de posicions i plantejaments entre els dos països, ja que segons s'ha posat en relleu en la trobada Israel és considerat un pol d'inversió i investigació o com ha definit el mateix Kutner, una 'startup nation'. Precisament aquest fet ha estat un dels trets més destacats pel ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, a l'hora de valorar aquesta trobada, ja que «esperem que això ens pugui inspirar en un futur i propiciar trobades del mercat espanyol amb Andorra». A més, el titular d'Exteriors ha afegit que «cada cop ens esforcem més per portar aquest tipus de trobades amb diferents països, per tal d'aprendre i Israel és un bon exemple».

La ciberseguretat ha estat el principal punt d'enfocament en aquest sentit, ja que «és un tema d'actualitat i Israel té empreses especialment competitives en aquest sector», tal com ha assenyalat Saboya. De la mateixa manera, l'ambaixador també ha recalcat la tecnologia del món financer com un altre dels aspectes rellevants de la trobada d'aquest dimecres. Tot i això, el potencial en investigació i desenvolupament del país hebreu també ha estat un dels elements destacats durant la trobada, atès que «Israel destina un 4% del seu PIB a investigació cada any», segons ha explicat Kutner.

La utilització d'Andorra com a banc de proves ha estat un altre de les facetes que s'ha posat en relleu durant la trobada, ja que «el focus d'investigació nostre es podria extrapolar a Andorra», tal com ha assenyalat Kutner. A més, l'ambaixador ha incidit en el fet que es pot generar un «bon triangle», entre la investigació israeliana, les grans corporacions i Andorra, tot i que actualment la interacció econòmica i empresarial entre els dos països «encara es troba en termes molt baixos», segons Saboya.

Israel destaca la gestió turística del Principat
Un dels factors que han posat en relleu els representants israelians en la trobada ha estat la gestió del turisme d'Andorra, atès que el Principat rep el doble de visitants que l'estat hebreu. Un element que segons Kutner «és interessant per intercanviar experiències entre els dos, per tal d'aprendre a treballar amb el sector turístic».

I és que els visitants hebreus són una de les franges turístiques destacades pel que fa a Andorra, ja que «tenim una presència estable de turistes israelians tant a l'hivern com a l'estiu i també és una bona manera de promocionar Andorra com a destí turístic». En aquest sentit, Kutner ha afegit que «cada any 300.000 israelians surten del país hebreu en direcció a Barcelona majoritàriament i una gran part visita els Pirineus».

Bona part d'aquest interès turístic prové dels darrers projectes iniciats al país, com ara el 'Big Data' o d'altres estudis relacionats amb el turisme, que han afavorit a l'arribada de nous visitants al territori andorrà. Un fet que per Kutner suposa un gran «potencial» de cara a l'estat israelià.