Quantcast

El teatre andorrà, a l'alça

“El teatre andorrà està en un súper bon moment; la dificultat actual, de vegades, és no trepitjar-se els uns amb els altres”. Així ha catalogat l’estat actual d’aquesta vessant cultural la codirectora de l’ENA i ballarina, Mònica Vegas, abans que comencés el col·loqui 'El teatre a Andorra, passat, present i futur'. Aquesta xerrada, que s’ha celebrat aquest dimecres al Centre Cultural la Llacuna en motiu de la 50a Temporada de Teatre conjunta entre Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, ha volgut posar sobre la taula diferents veus del teatre andorrà per desgranar el seu estat actual i intentar trobar els seus punts febles per millorar-los.

Vegas ha destacat que actualment Andorra realitza molts i diversos espectacles de petit, mitjà i gran format, cosa que explica el bon estat del teatre. Malgrat això, la directora de l’Escena Nacional d’Andorra ha destacat que cal aplicar molt més als joves i no tant joves a ser bons crítics de teatre per poder destacar que és el que realment ha agradat i el què no de l’espectacle. “Si el pare no és d’anar a veure teatre, el seu fill tampoc hi anirà, s’ha de crear curiositat per part dels adults”. Mònica Vegas també ha destacat que cal recolzar més els espectacles de dansa, però “a poc a poc i bona lletra”.

Una visió semblant té l’actriu novell Núria Montes, que actualment està a Barcelona tirant endavant nous projectes. Montes ha realitzat els seus estudis al país i després els va complementar anant a l’Institut del Teatre de Catalunya, i la realitat que s’ha trobat després dels estudis indica que és una carrera de fons. “És una professió molt professional, amb pics molt alts però també amb moments molts dolents en què les coses no van tant bé”. Però, malgrat això, Montes insisteix que és el lloc on vol estar i que el seu somni és tirar endavant la seva carrera professional.

Pel que fa a l’estat actual del teatre andorrà, Montes ho té clar: “Cada vegada s’està impulsant un teatre amb més possibilitats i m’agradaria pensar que el millor moment encara està per arribar”. L’actor Boris Cartes, que també ha baixat a Barcelona per realitzar els estudis a l’institut, destaca que a Catalunya hi ha més producció i és més fàcil trobar un lloc on col·locar-se. Malgrat això, també ha indicat que a Andorra es treballa més en família. Cartes també pensa que el moment del teatre andorrà encara no ha arribat, però que s’està anant pel bon camí. Al ser preguntat per la possibilitat que en el futur els joves actors no hagin de baixar a Catalunya per forma-se i començar una carrera, Cartes ha destacat que la limitació geogràfica ho dificultarà sempre. L’actor també apunta que la creació de l’ENA ha estat fonamental per entendre el bon estat actual del teatre andorrà.