Quantcast

Els cònsols es mostren optimistes en tancar aviat un preacord sobre competències

Els cònsols es mostren optimistes quant a la intenció de tancar aviat un preacord sobre les competències en el marc de les negociacions tripartides que estan duent a terme comuns, el Govern i Consell General. D'aquesta manera, la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha manifestat aquest dimarts, posteriorment a la reunió de cònsols mensual, que “es va pel bon camí” i que, tot i que hi ha alguns punts que “s'han de puntualitzar”, les línies de treball de les diferents parts semblen convergir. En el mateix sentit s'ha manifestat el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, que ha exercit juntament amb Marín com a portaveu després de la reunió dels mandataris comunals.

D'aquesta manera, Marín ha destacat el fet que, pel que fa a les escoles bressol, s'hagi arribat al consens sobre que la competència sigui dels comuns i que hi hagi un pla pedagògic conjunt i ha destacat el fet que, tot i que “tancat no hi ha res”, sembla que tothom està d'acord en aquest aspecte. De la seva banda, Mandicó ha assenyalat que pel que fa a la cessió dels terrenys, que és on també s'han contraposat punts de vista diferents, el principal escull és determinar si els informes que hagin de fer els comuns abans de cedir un espai ha de ser vinculant o no però, malgrat tot, ha remarcat que estan “molt avançats” i que considera que no s'han “d'encallar massa en aquests punts”.

Cal recordar que dilluns hi va haver una nova trobada per negociar les competències i que diferents participants en aquestes trobades han assenyalat la possibilitat que en la que se celebri la setmana vinent es pugui donar per tancat un preacord sobre les competències per començar a negociar transferències. Els cònsols, però, no s'han volgut pronunciar sobre possibles terminis.

La reunió de cònsols celebrada aquest dimarts també ha servit per tractar la futura llei de l'esport. El secretari d'Estat d'Esports, Jordi Beal, els ha explicat que a partir de la seva entrada en vigor els monitors que ara fan activitats esportives als comuns hauran de disposar del corresponent diploma, tal com ha destacat Marín, que ha afegit que una altra afectació serà pel que fa a l'organització de proves esportives en què els comuns hagin de facilitar, per exemple, la col·laboració de serveis comunals.

Cens caní i bicicletes elèctriques
En la trobada també s'ha acordat que sigui el comú d'Escaldes-Engordany qui convoqui el concurs per a la gestió del cens caní per ADN. La cònsol major escaldenca ha destacat que el plec de bases està avançat després del treball previ dels tècnics i que, un cop els diferents comuns facultin el d'Escaldes-Engordany a treure el concurs, ja es podrà fer. S'espera que a finals d'any la concessió ja estigui feta. Ara calen determinar aspectes com si es donaran subvencions als propietaris que facin les proves als seus animals en un termini determinat i també l'aplicació de les sancions. També es treballa per avançar en la implantació de la bicicleta elèctrica, després que cada comú hagi determinat les estacions que s'ubicaran a les diferents parròquies.

Per últim, s'ha acordat que els comuns aprovin la modificació dels estatuts de la Comunitat de Treball dels Pirineus, arran dels canvis en els departaments francesos que han passat de quatre a dos, motiu pel qual s'ha decidit un canvi en les votacions. També s'han presentat els comptes de la reunió de cònsols, que es tanquen amb un superàvit de 42.000 euros.