Quantcast

La Jornada de les Ciències se centrarà en el paisatge i l'ecologia

'Paisatge: mesura i escala' és el tema que centrarà la setzena Jornada de les Ciències, que tindrà lloc aquest dimecres. La jornada està organitzada per l'Àrea de Convenis i Relacions Internacionals del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars del Ministeri d'Educació i Ensenyament, i en la qual es pretén, d'una banda, dinamitzar les assignatures de biologia i geologia, matemàtiques, i física i química per desvetllar l'esperit crític dels joves i, d'altra banda, permetre a professors i alumnes dels tres sistemes educatius de treballar plegats, de compartir experiències educatives.

En el marc de la jornada, el biòleg Joandomènec Ros impartirà al matí la conferència per als alumnes 'La ciència-ficció ens ensenya, també, ecologia', al Centre de Formació Professional, en la qual explicarà que des de Jules Verne fins a Kim Stanley Robinson, passant per Isaac Asimov i Arthur C. Clarke, els mons imaginaris que els autors de ciència-ficció ens pinten, els experiments fantàstics que duen a terme els seus protagonistes, els paisatges aliens i estrafolaris poden ser utilitzats com a notable complement als manuals d'ecologia a l'ús.
  
A les 19.30 hores, Joandomènec Ros impartirà una ponència oberta a tothom al Centre Cultural La Llacuna titulada 'El canvi climàtic ja el notem a la mar Mediterrània', en la qual explicarà que l'impacte del canvi climàtic en l'oceà és difícil d'establir perquè l'ambient marí és encara menys conegut que el terrestre, i les característiques físiques, els equilibris químics i les respostes biològiques dels oceans estan subjectes a dinàmiques que s'estenen des de la superfície fins al fons i per un medi que té una inèrcia (tèrmica, per exemple) notable.

Joandomènec Ros és un biòleg català, catedràtic de la Universitat de Barcelona. Des del 10 de juny de 2013 és el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), i des del 2015 el rector de la Universitat Catalana d'Estiu. Doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, és catedràtic d'Ecologia des del 1986. Ros ha treballat en el departament d'Ecologia de la UB i també de la Universitat de Múrcia. És especialista en biologia i ecologia d'organismes i comunitats bentòniques en el medi marí, aspectes sobre els quals ha publicat una dotzena de llibres, així com articles en diverses revistes científiques.