Quantcast

El 86% de les aigües dels rius andorrans té una qualitat "bona" o "excel·lent"

Els representants del Govern en matèria de tractament d'aigües han recordat aquest dimarts, vigília del Dia Mundial de l'Aigua, que Andorra disposa d'un pla de sanejament des del 1996, que va preveure la construcció de quatre depuradores i 47 quilòmetres de col·lectors, que recullen les aigües residuals del país. "A mesura que s'han construït aquestes infraestructures la qualitat de l'aigua ha anat millorant i avui veiem que el 86% de la qualitat dels nostres rius és bona o excel·lent", ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. El 2005, un 37% de les aigües andorranes tenia aquests qualificatius.

Des de les instal·lacions de la depuradora de Sant Julià de Lòria (EDAR sud), que tracta el 66% de les aigües residuals del país -les que el col·lector recull d'Encamp, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià- les responsables del Departament han assenyalat que 2016 s'han tractat 19,5 milions metres cúbics d'aigües residuals. "Del mapa de qualitat dels rius, que es fa cada any després de recollir un mostreig de les diferents estacions de mesurament, cal destacar que el 86% tenen una qualitat "bona" o "excel·lent", ha explicat Laura Coll, cap de la Unitat d'Aigües. "El 14% restant, de qualitat 'acceptable' o 'molt dolenta' es pot donar per sobreeiximents als col·lectors per un excés d'aigua neta o per vessaments puntuals al medi", ha afegit.

Les aigües que tenen una qualitat "dolenta" són a la capçalera del riu Deveses als Cortals d'Encamp, "un fet puntual perquè una de les quatre mostres que s'analitzen ens dona la desviació d'un paràmetre, però pensem que és un fet aïllat", i les que es qualifiquen com a "molt dolenta" són al límit amb França, i des del Departament l'atribueixen al funcionament de la Depuradora del Pas de la Casa, per alteracions d'un altre paràmetre, l'amoni, durant el gener i el febrer.

'Conscienciar sobre l'estalvi de l'aigua'
El Departament ha elaborat una infografia per celebrar l'efemèride, que aquest dimecres estarà impresa a tots els diaris del país, amb l'objectiu, ha dit Calbó, "de conèixer algunes dades i de conscienciar sobre l'estalvi de l'aigua". Segons les dades del Govern, Andorra té 1.276 quilòmetres de rius i torrents alimentats per 283 hm3/l'any en forma de neu i pluja. D'aquests, un 65% es queda als rius, un 30% s'utilitza per a la hidroelèctrica i la resta, un 5%, es consumeix. D'aquest consum, el 83% és per a un ús domèstic.

Entre els consells de la infografia per reduir la despesa d'aigua hi ha "una dutxa de 5 minuts = 80 litres / una banyera = 300 litres", "tancar les aixetes quan ens raspallem les dents" o "instal·lar sistemes d'estalvi d'aigua".