Quantcast

La investigació per esclarir l'origen de la contaminació de la font d'Arinsal tenyeix el riu de verd

Els ciutadans més matiners s'ha sorprès aquest dijous al matí amb el color que ha agafat el riu Valira, des d'Arinsal fins les parròquies centrals. Un verd, en alguns casos intens, ha tenyit les aigües deixant una imatge soprenent. El motiu són els treballs d'investigació sobre la contaminació de la font d'Arinsal que l'abril de l'any passat va provocar un brot de gastroenteritis. Per aquestes actuacions s'estan fent servir substàncies colorants específiques per identificar els punts on es podria haver originat algun vessament que hagués pogut provocar la contaminació.

El color verdós s'ha visualitzat des de les vuit del matí a les zones de la Massana, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. A mig matí ha arribat fins a Sant Julià, i fins i tot ha traspassat la frontera en direcció a la Seu d'Urgell. L'alcalde de la localitat aturgellenca, Albert Batalla, ha explicat que tant el Govern andorrà com l'Agència Catalana de l'Aigua li han confirmat que es tracta d'un colorant “innocu, no tòxic i biodegradable”, sense afectacions per als humans.

El cap d'àrea de Seguretat Alimentària i Entorn del Govern, Josep Casal, ha confirmat que la substància injectada al riu “està regulada per la normativa comunitària”. Ha reconegut que l'impacte visual que ha generat el colorant pot haver alertat la població, però era “el que ens esperàvem”. Casal també ha informat que poc a poc el riu està tornant al seu color habitual ja que la situació “s'ha normalitzat” a Arinsal des de les 9.30 hores del matí. En tot cas, el colorant ha traspassat la frontera i per aquest motiu el Govern es troba en contacte amb el seu homòleg català, el qual “ha entès perfectament la situació”.

Finalment, el cap d'Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn ha garantit que ja no es tornarà a colorar el riu.

Tal com ja va informar el Govern la setmana passada, s'estan utilitzant productes per colorar l'entorn de la font d'Arinsal per avaluar el nivell de vulnerabilitat del pou. Aquestes substàncies no són contaminants, de manera que no tenen cap afectació per al medi ambient ni per a les persones.

Un cop finalitzats els treballs, que tenen una durada d'entre sis i vuit setmanes, l'empresa contractada per realitzar les investigacions, Antea Grup, podrà analitzar la informació recollida per elaborar l'informe detallat de resultats, i es preveu que sigui cap a finals del mes de maig. Un cop es lliuri l'informe, el Govern procedirà a presentar els resultats, i a valorar i avaluar quines hauran de ser les accions a emprendre.