Quantcast

Un centenar de persones s'impliquen en un simulacre d'allau amb víctimes a Arcalís

“A partir dels quinze minuts les probabilitats de trobar víctimes soterrades per allaus cauen en picat” i és abans d'aquest període de temps que “has de trobar la persona, motiu pel qual el paper dels gossos és fonamental”. Així ho exposa el cap de pistes d'Ordino-Arcalís, Albert Reyes, que aquest dimecres al matí ha portat tota la logística del simulacre d'allau que ha tingut lloc a la zona de les Portelles. És el tercer simulacre d'aquestes característiques (dins de domini esquiable) que es fa al país, i és una eina indispensable per poder activar els protocols d'actuació amb la major rapidesa i efectivitat possibles, de manera que aquests quinze primers minuts bàsics es gestionin exitosament amb l'objectiu de trobar i salvar possibles persones atrapades. Al simulacre hi ha participat un centenar de persones de tots els estaments implicats: pisters de Vallnord i Grandvalira, Bombers, Policia, Banders, el Servei d'Urgències Mèdiques (SUM) i la Creu Roja. També s'hi han afegit bombers de la Val d'Aran i Mossos d'Esquadra.

L'allau s'ha fet caure a les 11.30 del matí, era d'una superfície important i ha atrapat a una desena de persones. Els primers en actuar, tal com marca el protocol, han estat els pisters d'Arcalís, acompanyats de gossos i de l'aparell Arva. Ells són els responsables de determinar si hi ha víctimes atrapades, ha explicar Reyes. A partir d'aquí, s'ha activat el protocol nacional perquè hi intervinguessin tots els implicats. La primera activació ha estat un bomber amb gos caní, un metge i infermer del SUM i un policia. En 20 minuts ha tingut lloc la segona activació amb la resta de forces especials, Creu Roja i metges.

Un cop els pisters activen el protocol nacional, i si les condicions meteorològiques ho permeten, “tardem uns quinze minuts en arribar al sinistre”, ha explicat el responsable del Grup de suport de muntanya (GSM) del Cos de Bombers, Pere Fortes. La cerca es fa amb gossos, amb el detector de víctimes d'allaus (DVA) i amb el RECO, aparell que localitza “una pastilleta que porta molta vestimenta de muntanya”, ha explicat Fortes. Si les víctimes no porten cap mena de dispositiu de localització la cosa es complica i s'han de “foradar quadrícules de 25×25 metres”.

Fortes ha coincidit amb Reyes en el fet que els primers quinze minuts són bàsics, tot i que també dependrà de les possibles lesions que puguin tenir les víctimes atrapades. “Pot morir per tres factors: politraumatisme, asfíxia i hipotèrmia”, ha explicat, i si no pateix cap dels dos primers supòsits, “pot sobreviure més de mitja hora”.

Per la seva banda Xavier Bertran, coordinador de tècnics del SUM, ha explicat que el seu treball és a posteriori un cop s'ha localitzat el ferit. “Fem assistència sanitària, classificació de les víctimes, estabilització i finalment gestionem l'evaquació cap a l'hospital”, ha informat.

Un cop finalitzat el simulacre, que s'ha allargat fins al migdia, Reyes ha posat un aprovat alt a com s'ha desenvolupat. També ha explicat que a Arcalís, en 33 anys només han tingut un mort per allaus, i va ser fora pistes.