Quantcast

Escaldes enllesteix la revisió del POUP

La revisió del Pla d'Ordenació i Urbanisme Territorial ja és una realitat i aquest divendres a la tarda, l'equip comunal de la parròquia ha aprovat per unanimitat l'exposició pública de les diferents modificacions que es podran dur a terme a Escaldes, fins al 2030 i que estima un creixement de 4.000 habitants a la parròquia entre el 2016 i el 2030. 
  
El POUP va entrar en vigor l'any 2008 i des de llavors només s'havien aplicat petites modificacions, per això, aquest 2017 l'equip comunal ha enllestit una revisió que engloba un gruix de 40 modificacions. Segons ha destacat el cònsol menor, Marc Calvet, la intenció de la corporació era crear “un document més net”. A més, Calvet també ha destacat que “la revisió serveix per posar ordre, atès que s'ha utilitzat el cadastre”.
  
Els diferents tipus de classificació del sòl, la superposició de vials i carrers existents o el replantejament de les Unitats d'Actuació per identificar de forma més precisa l'estructura de la propietat són només algunes de les consideracions que recull la revisió que s'ha presentat. 
  
D'altra banda, la revisió també contempla tres grans modificacions pel que fa al territori com són la zona del Clot d'Emprivat, Engolasters i l'Obac. En el cas del Clot d'Emprivat, la voluntat de l'equip comunal és afavorir la creació d'espais verds provinents de la reformulació de les illes, ja que amb la nova proposta s'afavorirà la construcció de noves tipologies d'edificis. Calvet ha destacat que “el que volem motivar és que no s'edifiqui la totalitat de l'illa”, per fer-ho els edificis disposaran d'altures variables entre les 8, 15 i 20 plantes. Un dels elements que també es busca amb aquesta revisió és generar una arquitectura de “qualitat” i “diferent”, tal com ha assenyalat Calvet, per això els edificis no comptarien amb pedra i fusta en la seva realització.

L'objectiu del Comú d'Escaldes és potenciar el desenvolupament econòmic de la parròquia de la zona, atès que la previsió és que el Clot d'Emprivat es converteixi en un pol comercial i d'activitat econòmica. A més també vol afavorir-se una connexió subterrània d'aparcament entre el Prat Gran i les diferents parcel·les del Clot d'Emprivat.

Una altra de les zones que registrarà modificacions és la zona de l'Obac, on s'ha proposat la construcció d'un vial paral·lel a la carretera de l'Obac i de la Plana, per connectar la carretera de la Plana i amb el Camí del Madriu. A més, també hi ha la previsió de crear corredors verds que connectin les parts properes al Madriu amb el centre de la parròquia. Un fet que segons Calvet permetrà “esponjar la part alta i afavorir l'edificació en la part més baixa”.
  
La zona d'Engolasters serà un dels indrets amb modificacions, ja que amb la revisió es dividirà en tres Unitats d'Actuació i no només en una, com actualment. El respecte per les condicions d'edificabilitat vigents persistirà i es motivarà la creació de diferents espais d'edificació connectats per corredors verds que farien d'eix vertebrador entre les tres unitats. 

La revisió del POUP ha estat ben acollida per part dels consellers de la minoria, tot i que en el cas de la consellera del PS, Cèlia Vendrell, ha posat en relleu que “el que s'aprovava avui només era l'exposició pública del projecte i no l'aprovació de la revisió”. Tot i això, Vendrell ha reconegut que “no em sembla malament que es pugui recuperar sòl per dedicar-ho a ús públic, així com un creixement ordenat de la zona d'Engolasters”.
  
Per la seva banda, el conseller de Liberals, Marc Magallon, ha explicat que “penso que és una cosa molt bona i som una parròquia pionera en urbanisme”. A més, ha afegit que “és molt més interessant la nova proposta i els principals beneficiats seran els ciutadans de la parròquia que tindran més espais verds”.

La revisió, que ha tingut una bona acollida per part de l'oposició, ara haurà de sotmetre's a l'exposició pública i dels propietaris, per tal d'aprovar-la pròximament. Els propietaris disponen de 60 dies per veure el Pla i realitzar al·legacions.