Quantcast

La Justícia Europea obliga els bancs espanyols a retornar les clàusules sòl

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fallat en contra de la banca. Els bancs espanyols hauran de tornar els diners cobrats als seus clients per les clàusules sòl dels contractes hipotecaris.

En la sentència el Tribunal ha rebutjat la possibilitat d'aplicar una retroactivitat limitada en el temps per ser “incompleta i insuficient”. Aquesta limitació és contrària a la normativa comunitària de manera que les entitats han de reintegrar als seus clients tots els diners que se'ls va cobrar de més des de l'inici de cada contracte hipotecari i no des del 2013 com va determinar el Tribunal Suprem.

Aquest tribunal considero aquestes clàusules com abusives a l'entendre que els consumidors no havien estat informats de la càrrega econòmica i jurídica que se'ls imposava.

Les hipoteques que tenen clàusula sòl estableixen un interès mínim que el client haurà de pagar encara que l'Euribor, índex de referència de les hipoteques a Espanya, pateixi una baixada. D'aquesta manera, el client mai podrà beneficiar-se de la caiguda del mateix.