Quantcast

Les reclamacions interposades al Servei d'Atenció al Consumidor creixen un 33% durant el 2015

Els hotels dels país són els que més reclamacions acumulen per part de ciutadans que s'adrecen al Servei d'Atenció al Consumidor, integrat dins la Unitat de Comerç i Consum del Govern. Durant tot l'any passat aquest servei va gestionar fins a 148 reclamacions relacionades amb els hotels, xifra que representa quasi un 20% del total de reclamacions, queixes o denúncies del 2015.

En total van ser 764 les gestions que va tramitar el Servei d'Atenció al Consumidor durant l'any passat, el que representa un increment del 32,9% en relació al 2014 (llavors van ser 575). A banda, se li ha de sumar les consultes informatives, 997 (un 3,7% d'increment). 

Per darrere del sector hoteler, el sector de l'electrònica, amb 111 reclamacions, i el de les telecomunicacions, amb 103, són els que encapçalen la llista facilitada pel Servei d'Atenció al Consumidor. En el cas de les telecomunicacions van venir motivades en la seva gran majoria per dos problemes puntuals que Andorra Telecom va tenir amb la fibra òptica i la televisió. També el sector de l'automòbil, amb 78 reclamacions, el d'habitatge, amb 44 i el d'espectacles, amb 25 (relacionades amb problemes climatològics), van tenir xifres elevades de denúncies per part de clients, fossin de fora o de dins del país. Els consumidors també es van queixar durant l'any passat dels transports, el comerç electrònic, la restauració o els bancs. 

De les 764 reclamacions interposades, 502 s'han solucionat gràcies a la mediació del Servei del Govern, però n'hi ha 34 en què no s'ha arribat a cap acord i nou que han acabat amb la proposta d'obertura d'un expedient sancionador. Amb tot, la xifra d'expedients ha caigut significativament en un any. 

Així, i pel que fa al sector de l'automòbil, a més d'ocupar les primeres posicions en reclamacions, lidera les propostes d'expedients obertes des de l'administració. Se n'estan tramitant un total de quatre, així com tres arribades des del sector de l'electrònica (un fet que els darrers anys comença a ser habitual), un de comerç al detall en general i un altre per 'altres conceptes'.

El temps de mitjana de resolució del conflicte es va situar el 2015 en els 7,47 dies, mig dia més que al 2014. 

Compres disconformes
De l'anàlisi de l'activitat del Servei d'Atenció al Consumidor també se'n desprèn que el principal motiu de les reclamacions interposades té a veure amb la manca de conformitat en la compra o en la prestació de servei. Representen el 43% del total. 
El segon motiu que més fa enfadar els consumidors és la manca d'eficiència i de diligència en la prestació de serveis, seguit de preus disconformes (ja en menys percentatge), els terminis excessius en les reparacions de productes en garantia, la mala atenció rebuda o fins i tot s'han donat dinou situacions d'abús de força.

Finalment, i en relació a la nacionalitat dels ciutadans que s'adrecen al Servei d'Atenció al Consumidor, majoritàriament són andorrans (368) i espanyols (346). Tot i que també n'hi ha de francesos (30), portuguesos (set), argentins (quatre) o anglesos (tres), entre els principals.