Quantcast

CG.- El PS lamenta l'ús de dividends de les societats públiques per "maquillar" els comptes de l'Estat

Des del PS es considera que FEDA té un deute amb entitats financeres de «prop de 20 milions d'euros» i que per aquest motiu no estan d'acord amb el concepte relacionat amb el repartiment dels dividends i també en què la parapública financiï el projecte Actua Tech. En aquest sentit, López ha posat en relleu que el Govern s'està «especialitzant» en crear noves institucions i, per tant, més despesa pública. López ha lamentat que FEDA estigui «fortament endeutada» i que ha de fer front a inversions importants tenint en compte la competitivitat del sector, motiu pel qual no veuen de bon ull aquest ús dels dividends. Pel que fa a Actua Tech, creu que té «dubtosa rendibilitat». Des de Socialdemocràcia i Progrés s'ha donat suport a l'esmena sobre el repartiment dels dividents però en canvi s'ha votat en contra de la d'Actua Tech. Pel que fa als Liberals, s'han abstingut en la primera, mentre que a la d'Actua Tech hi han votat en contra.

Des de Demòcrates per Andorra, Meritxell Mateu, ha demanat a López que «no alerti la ciutadania» sobre l'endeutament de FEDA i ha defensat que és millor que es facin servir aquests dividends en lloc que el Govern es vagi endeutant. De la seva banda, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha defensat que la situació de FEDA és la d'una empresa «sanejada» i amb una gestió «òptima» i també ha remarcat que és perfectament capaç de fer front a inversions futures mantenint el preu de l'electricitat actual. A més, ha concretat que l'endeutament és de 16,5 milions, una xifra totalment assumible tenint en compte un balanç de 180 milions.

Pel que fa a Andorra Telecom, López ha destacat la reducció de tresoreria de l'empresa de 40 milions en dos anys i també ha lamentat que al costat d'aquest fet hi hagi les deficiències en el servei prestat. A més a més López ha lamentat les tarifes cares. D'aquesta manera, ha posat en relleu que els «preocupa la reducció de tresoreria però encara més les deficiències i les tarifes».»Sembla que el Goven s'atorga el dret preferent» sobre aquestes entitats, ha conclòs López.

Des de SDP han compartit el fet que els recusos propis d'Andorra Telecom s'utilitzin per millorar el servei mentre que s'han oposat a la reserva d'esmena sobre la participació a Actua Tech, ja que ha defensat que l'empresa ha de complir amb els compromisos fixats. Els liberals han manifestat que veuen de bon ull que es facin servir els recursos d'Andorra Telecom per equilibrar els comptes de l'Estat si bé cal millorar les mancances en el servei. Mateu ha reconegut que el servei pot ser millor però ha destacat que les tarifes han baixat i ha negat, per tant, que es pugui afirmar que l'Executiu tingui la voluntat de mantenir-les altes per obtenir més dividends. Cinca ha contestat que no es veu compromès el futur d'Andorra Telecom i que podent no endeutar-se més és positiu fer servir aquests dividends per equilibrar els comptes de l'Estat ja que es tracta de la mateixa caixa.