Quantcast

El Govern assegura que hi ha suficients places geriàtriques per la demanda actual

Arran d'una pregunta escrita formulada pel conseller socialdemòcrata, Gerard Alís, sobre l'estat del servei de geriatria del país, el Govern ha assegurat que l'oferta actual de places de residència de 24 hores ofereix «una resposta adequada a les necessitats i demandes que es presenten». En aquest sentit, en l'actualitat hi ha més oferta que demanda, informa el Govern, amb 387 places de residència assistida (24 hores), de les quals 257 estan concertades. De les 387 places, 125 corresponen a El Cedre (de titularitat pública), mentre que la resta, 262, estan repartides entre els tres centres de titularitat privada: Sant vicenç d'Encar, Clara Rabassa i Salita. A més, no hi ha llista d'espera gràcies «a l'atorgament reecent dels dos nous convenis transitoris de concertació de places», amb Clara Rabassa i Salita. Per tot plegat «les necessitats existents» queden cobertes.

D'altra banda, i tal com surt publicat al Butlletí del Consell General d'aquest dilluns, l'Executiu també informa del cost de cada plaça geriàtrica. A El Cedre, la part sanitària representa 2.220 euros al mes, on s'hi ha de sumar l'atenció personal a l'autonomia i la manutenció i hostaleria, que tot plegat suma 3.600 euros mensuals (120 euros al dia). A Sant Vicenç d'Enclar el cost mensual de tot plegat ascendeix als 4.530 euros mensuals, a Salita als 2.200 euros i, finalment, a Clara Rabassa 2.200 euros. L'únic que assumeix en l'actualitat l'usuari és la part de manutenció i hostaleria (excepte si se li ha concedit un ajut). Pel que fa a l'atenció personal a l'autonomia, explica el Govern, s'està treballat en un projecte de reglament que fixarà quina part d'aquest mòdul haurà d'assumir l'usuari.

A banda de defensar que l'oferta actual de places de geriatria de 24 hores està suficientment coberta a Andorra, l'Executiu també informa que les millores que es volen introduir a tot el model sanitari andorrà se centren en un dels seus pilars en potenciar l'atenció al domicili. De fet, en el marc de la Comissió Nacinal de Benestar Social, s'està treballant amb els comuns per derivar-los aquesta competència. A partir d'aquí, «es començarà a desenvolupar un pla de xoc amb l'objectiu de prioritzar l'atenció domiciliària».

15 casos de meningitis des del 2001

En un altre ordre de coses, i també arran d'una pregunta formulada pel conseller socialdemòcrata, Gerard Alís, el Govern ha facilitat informació sobre l'estoc de vacunes contra la meningitis B al país, afirmant que «en cap moment hi ha hagut una situació de desproveïment a Andorra». Així mateix, s'informa que des del 2011 fins l'actualitat s'han diagnosticat 15 casos de malaltia meningocòccica invasiva, el darrer el 2011. D'aquests, quatre han estat mortals.

Per aquest motiu l'Executiu defensa la inclusió de la vacuna contra la meningitis B dins el Pla de vacunacions sistemàtiques obligatòries, aprovat el passat mes de març, per a tots els infants nascuts a partir de l'1 de gener del 2016. La resta d'infants, si ho fan dins del calendari, tenen cobert el 75% del total del cost. La introducció de la vacuna dins del calendari també respon al fet que «s'estava administrant de manera indiscriminada», sense una administració sistemàtica a una edat concreta, «fet que no permet obtenir una immunitat de grup».

Pel que fa a la planificació de subministrament, hi ha dosis cobertes per a tots els infants nascuts a partir del 2016 (unes 1.200 anuals, es calcula). El Govern sí que reconeix «ruptures d'estoc» a causa de l'augment de la demanda de la vacuna a nivell mundial. Per aquest motiu s'han adquirit vacunes també d'Espanya i d'Alemanya (i no només de França), i s'ha aprovat un decret (a l'abril), perquè aquestes també estiguin reemborsades per la CASS.