Quantcast

Espot expressa la voluntat d'augmentar la cooperació judicial amb els països iberoamericans

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, s’ha reunit aquest dimarts al matí amb el secretari general de la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB), Arkel Benítez, a qui ha comunicat la voluntat del Principat d’adherir-se al tractat constitutiu de la COMJIB per poder ser membre de ple dret d’aquesta organització internacional. Juntament amb Espot han assistit a la reunió el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall; el fiscal general, Alfons Alberca, i la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Eva Descarrega.

La participació d’Andorra a la COMJIB s’emmarca en l’interès del Govern d’ampliar la cooperació judicial internacional a l’àmbit dels països que formen l’espai iberoamericà, i de compartir i intercanviar bones pràctiques judicials, segons informen des de l'Executiu. La COMJIB és una organització internacional regional que agrupa els ministeris de Justícia i altres institucions homòlogues dels 21 països de la comunitat iberoamericana. La missió d’aquest organisme és estudiar i promoure les formes de cooperació jurídica entre els estats membres.

Les línies de treball de la COMJIB se centren bàsicament en la lluita contra la delinqüència organitzada transnacional; la reforma dels sistemes penitenciaris; la modernització de les administracions de justícia, a través, entre d’altres, del Conveni Iberoamericà sobre Videoconferència, el portal iberoamericà de justícia Electrònica o el Tribunal 'Cero Papel'); la promoció de l’accés a la justícia; la prevenció del delicte i l’enfortiment institucional dels ministeris.

La COMJIB es reuneix de forma plenària cada dos anys i, entre els plenaris les decisions es prenen de forma col·legiada a través d’una Comissió Delegada composta per cinc països designats en la reunió plenària. La pròxima reunió tindrà lloc a l'Equador el 2017. La seu principal de la COMJIB és a Madrid i té una seu regional a Buenos Aires.