Quantcast

Martí rebutja el tancament de fronteres i el proteccionisme davant l'assemblea de les Nacions Unides

El cap de Govern, Toni Martí, ha defensat davant l'assemblea anual de les Nacions Unides un món amb unes relacions econòmiques i comercials més intenses per aconseguir un món més procliu a la pau i a la solució dels conflictes, i ha dit que és amb aquesta mentalitat amb què cal abordar el problema dels refugiats. Així, aposta per afrontar-ho des de la regulació dels fluxos migratoris i del dret d'asil, des del repartiment equitatiu de les persones desplaçades i des de la vigilància per garantir el respecte als drets i la dignitat dels refugiats. Així, ha rebutjat el tancament de fronteres i l'aixecament de murs, posant Andorra com a exemple de terra d'acollida durant dècades.

Martí ha assegurat que «la gran dialèctica del nostre temps és entre l'obertura i el tancament», i ha afegit que el camí del tancament és el reflex de la por i la recepta del populisme i de l'oportunisme. Així, ha recordat els esforços fets per Andorra en els últims anys per obrir la seva economia, posar en marxa un sistema fiscal homologable i avançar en l'intercanvi d'informació fiscal.

El cap de Govern també ha volgut ressaltar la importància de l'educació, i refermar el compromís d'Andorra amb els valors del multilateralisme i la cooperació internacional. Així, ha demanat que es fomenti una educació per a la ciutadania global, per evitar l'aïllament, i ha elogiat l'educació per competències, de la qual el Principat n'ha estat pionera. També ha recordat que Andorra implementarà programes de formació en valors democràtics, i ha proposat un «compromís global» per educar els joves en els principis de les Nacions Unides i més concretament en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

Finalment, Toni Martí ha dedicat unes paraules al secretari general sortint, Ban Ki-moon, ressaltant la seva tasca per implementar de manera efectiva els Objectius del Mil·leni i la lluita contra el canvi climàtic, i assegurant que «serà un actor fonamental per entendre i explicar el que són les Nacions Unides al llarg del primer terç del segle XXI».