Quantcast

Generar coneixement i atraure inversió estrangera, els eixos per a un sector de la innovació "significatiu" a Andorra

Generar coneixement i atraure la inversió estrangera. Segons el secretari d'Estat de Diversificació Econòmica del Govern d'Andorra, Josep Maria Missé, que aquest dijous al matí ha inaugurat les Jornades d'Innovació i Noves Tecnologies, aquests han de ser «els dos camins a seguir» per tal de crear un sector de la innovació «certament significatiu a Andorra, que esdevingui una alternativa als negocis tradicionals». En aquest sentit, Missé ha remarcat la importància que tots els projectes que es desenvolupin a Andorra deixin un llegat de coneixement, de manera que «aquells que els reprenguin els puguin evolucionar», però també ha recordat que sempre que es parla d'innovació s'ha de tenir en compte que «requereix molta inversió».

En qualsevol cas, ha comentat que la inversió que s'aconsegueixi en el camp de la innovació s'ha de traduir en serveis a les empreses. Per exemplificar-ho, Missé s'ha referit al projecte de 'big data' nacional en què està treballant el Govern per assegurar que «no volem crear una gran base de dades perquè l'utilitzi el Govern sinó que pensem que això s'ha de posar a disposició de les empreses». Segons Missé aquest tipus «d'actius singulars» han de funcionar com a pols d'atracció que permetin atraure, a banda de la inversió pública, la inversió privada. Així mateix, Missé ha precisat que actualment moltes empreses que presten serveis dins el sector de la innovació «ho fan estil consultoria» i, per tant, ha indicat que de moment encara no existeixen empreses que desenvolupin producte com per exemple «solucions en forma d'aplicacions».

Per la seva banda, el president d'ACTinn, Albert Moles, ha explicat que l'objectiu de les Jornades d'Innovació i Noves Tecnologies no és només exposar els projectes que s'estan impulsant des d'Andorra i conèixer d'altres d'estrangers, sinó també «compartir coneixements, unir empreses i generar interès i visibilitat entre la societat». Quant a l'objectiu de les Jornades d'Innovació i Noves Tecnologies, Moles ha comentat que s'exposaran diferents projectes del camp de la innovació que s'estan desenvolupant al país en sectors tan diversos com el turisme, la salut, el comerç o l'esport. «És un aparador perfecte per donar-los a conèixer, connectar empreses i incentivar-ne de nous, que permetin impulsar nous models de negoci i generar valor afegit», ha admès.

Tot i destacar que el primer dia té un enfonc institucional, Moles ha recalcat que el divendres es realitzaran ponències a les sales de cinema d'illa Carlemany «per donar visibilitat al Clúster», mentre que el dissabte es faran tallers i demostracions a la zona de Vivand. Una d'aquestes exhibicions serà l'assaig amb un vehicle autònom -el primer a Europa- per mostrar com funciona un vehicle d'aquestes característiques entre Caldea i Vivand.