Quantcast

La Cerdanya, 16 de setembre 2016: UN CURS DIFÍCIL A L'ESCOLA CATALANA DE SALLAGOSA

L’escola catalana de Sallagosa (Alta Cerdanya) Jordi Pere Cerdà ha engegat un nou curs escolar, el seu cinquè, amb més alumnes que mai, fins a 44. Tot i l’increment del nombre de matricules, el centre continua tenint problemes econòmics degut a la falta d’ajudes. Es tracta de l’única escola de l’Alta Cerdanya on s’utilitza el català com a llengua vehicular i on també es parla el francès, el castellà i l’anglès. En centre és una associació educativa privada i sense ànim de lucre.

Aquest curs serà especialment complicat, ja que s’ha perdut un dels ajuts econòmics que prestava l’estat francès i que es destinava a pagar una auxiliar. El dèficit d’enguany és d’uns 10.000 euros dels125.000 de pressupost que té l’associació per curs. Tot i això, des de la direcció del centre es mostren optimistes i confien en trobar el finançament necessari per tirar endavant, ja sigui a través de donacions o d’iniciatives. A partir del curs vinent, l’escola podrà convertir-se en un centre concertat.

L'escola catalana de Sallagosa, que es va posar en marxa el 2012 amb 16 alumnes, acull nens i nenes d’entre 2 i 11 anys procedents de les dues bandes de la frontera, des d’Alp fins a La Llaguna (Alta Cerdanya). La meitat són catalanoparlants i l’altre meitat francòfons. El centre, que segueix el programa educatiu francès, disposa de dues tutores en llengua catalana, una auxiliar en català, una tutora en francès i una auxiliar en francès. Una vegada finalitzen la primària, els alumnes poden decidir si segueixen els estudis a Catalunya o a França.
Degut a l’increment del nombre de matricules, enguany el centre ha ampliat el nombre d’aules i properament disposarà d’una aula de francès.

Parlen al vídeo: ERIC PLANES, PRESIDENT ASSOCIACIÓ EDUC. JORDI PERE CERDÀ – SÒNIA FERRARO, DIRECTORA ESCOLA JORDI PERE CERDÀ