Quantcast

Una cinquantena de persones del país estan hospitalitzades a l'estranger per problemes de salut mental

El butlletí del Consell General publica aquest dijous la resposta del Ministeri de Salut a la pregunta escrita formulada per la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili, el passat mes de juny. Gili preguntava per aspectes relacionats amb Salut Mental, els costos que representa i la seva organització. En aquest sentit, Salut ha explicat que actualment hi ha 49 persones ingressades a centres estrangers, centres amb què es té conveni. D'aquests, 37 tenen entre 18 i 65 anys, quatre més de 65 anys i vuit són menors d'edat.

Aquests pacients hospitalitzats fora del país van costar 868.291 euros al Servei Andorra d'Atenció Sanitària (SAAS), l'any passat. La despesa es desglossa en dotze centres, tot i que no hi ha pacients andorrans a tots ells. De fet, la majoria de la despesa prové dels pacients ingressats a la Clínica Bellavista, a Lleida: un total de 402.000 euros. L'altra gran despesa la genera el centre Cita, centre de tractament d'addiccions de Barcelona, amb 122.600 euros.

D'altra banda, el ministeri resum a la resposta quins són els protocols que se segueixen en el procés que porta a derivar una persona a un centre de fora del país. «El compromís és donar assistència a la població andorrana des del propi país», asseguren. Per aconseguir-ho, hi ha dispositius d'hospitalització de 24 hores per a persones amb trastorn mental agut i dispositius d'hospital de dia, per a adults i per a adolescents. «Si malgrat els intents terapèutics», exposen, el pacient «segueix necessitant un ingrés hospitalari de 24 hores perllongat, es contacta amb un centre receptor amb conveni».

Pel que fa als pacients menors d'edat, afegeixen, hi ha un equip de seguiment per part de l'Equip Especialitzat de Protecció a la Infància que es coordina, tant amb Salut Mental Infanto-juvenil com amb la CASS.

Finalment, Salut també inclou informació sobre la despesa global que generen els pacients amb patologies mentals atesos l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Ascendeix fins als 585.000 euros, als que s'hi ha de sumar els 824.000 euros en concepte de farmàcia, els 271.000 de les consultes al psiquiatra i els 340.000 de l'Hospital de dia de psiquiatria. 

Les retribucions del Govern sense empara legal, en curs de regularitzar-se

Arran de la pregunta del conseller liberal Jordi Gallardo, sobre les retribucions identificades pel Tribunal de Comptes que el Govern va fer durant l'exercici 2014 per conceptes que no constaven en cap regulació normativa, aquest dijous també s'ha publicat la resposta del ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé.

En el text, el Govern assegura que bona part d'aquestes retribucions ja s'han regularitzat, i reitera que les que quedin sense empara legal s'inclouran en la nova Llei de la Funció Pública.

En l'escrit de resposta, s'especifica que durant el 2014 es van pagar 831.293 euros en retribucions sense empara legal, i que al 2015 la xifra va baixar fins als 758.098 euros. Els conceptes amb les partides més importants són els que es refereixen a l'activitat hivernal, a les indemnitzacions prefeuteres de la Justícia i als complements del Grup de Rescat i Immersió en Muntanya (GRIM) dels Bombers.

En el text, Alcobé explica que amb posterioritat a les al·legacions formulades al Tribunal de Comptes, alguns dels conceptes ja han estat regulats, com és el cas dels complements del GRIM i la prima per als manipuladors d'explosius Catex, amb l'aprovació del Reglament de les funcions, l'estructura i l'organització del Cos de Bombers. També amb l'aprovació de la nova Llei de la Justícia s'ha eliminat el concepte de les indemnitzacions prefeuteres, que anaven destinades a retribuir les despeses de desplaçament dels membres de la Justícia que no resideixen al Principat.

El ministre també indica que els conceptes d'Especificitat Policia i Prima Secció Canina estan pendents d'un reglament amb el qual es treballa però que no es podrà tirar endavant fins que no s'aprovi la modificació del Cos de Policia. Finalment, Alcobé reitera que els altres conceptes encara no regulats seran analitzats en el procés de revisió de la Llei de la Funció Pública.