Quantcast

L'inici de la temporada de bolets es retarda per la manca de pluges

La temporada de bolets a Andorra s'inicia habitualment entre finals d'agost i principis de setembre, i es pot allargar fins al novembre, si no arriba un fred molt intens. Enguany, però, la manca de precipitacions durant l'estiu ha fet que, de moment, sigui molt difícil trobar bolets a les muntanyes andorranes. L'investigador del CENMA i micòleg Manel Niell ha explicat a l'ANA que excepcionalment sí que es va trobar algun cep a finals de juliol perquè prèviament havia plogut bastant, però que no es pot dir que la campanya hagi començat. Amb tot, Niell és prudent i assegura que tot dependrà de la meteorologia i que per tant, si plou a partir d'ara, la temporada es podria salvar.

En els darrers anys, des del CENMA s'ha elaborat un inventari d'espècies de bolets d'Andorra, tant comestibles com tòxics, que cada any es va actualitzant. A més, també s'estudien els factors que afavoreixen la seva aparició i si el canvi climàtic està condicionant el seu creixement. De fet, el micòleg andorrà recorda que el 2014 es va presentar un estudi a Espanya que apuntava que el canvi climàtic estava provocant una disminució i un retard en el creixement dels bolets, però justament aquell any es va produir una temporada excepcional i es va trencar la tendència, de manera que considera que són necessaris estudis amb més durada i que és aviat per assenyalar quina és la tendència de la producció de bolets.

Tal com explica Niell, a Andorra es poden trobar les mateixes espècies de bolets que fructifiquen a les valls properes del Pirineu, sobretot les enfocades al sud, i són apreciats sobretot els ceps, els rovellons -tot i que el rovelló d'avet és menys gustós-, els fredolics, les potes de perdiu o els rossinyols. Així, excepte algunes varietats com les mucoses o els ous de reig, Andorra compta amb un gradient climàtic molt ampli, i és per això que cal anar amb compte amb els bolets tòxics, ja que també en creixen de tots els tipus, i molts d'ells es poden confondre fàcilment amb els comestibles.