Quantcast

Martí reafirma el paper de l'educació com a garantia per 'acabar amb les desigualtats i construir una societat global'

«Andorra ha fet en els darrers anys passos agegantats en l'espai iberoamericà i, especialment, en l'àmbit del coneixement». Així de contundent s'ha mostrat la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, aquest dilluns al matí durant la inauguració de la 25a Conferència Iberoamericana de Ministres d'Educació, cita que enguany se celebra a Andorra i que serveix com a preàmbul de la 25a Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern que se celebrarà els dies 28 i 29 d'octubre a Cartagena d'Índies (Colòmbia). Durant el seu discurs, Grynspan ha posat en relleu la tasca duta a terme per Andorra dins el marc educatiu iberoamericà i, en aquest sentit, no només ha valorat la incorporació de la Universitat d'Andorra dins el Consell Universitari Iberoamericà o la mateixa celebració de la 25a Conferència Iberoamericana de Ministres d'Educació, sinó que també ha confirmat la futura adhesió del Principat dins l'Aliança per a la Mobilitat Acadèmica a Iberoamèrica, acció que permetrà les estades d'estudiants andorrans en diversos països de la regió.

Grynspan també ha posat en relleu que la Conferencia Iberoamericana està immersa en un procés de «renovació», ja que tal com ha indicat, «l'estructura social a llatinoamerica ha canviat notablement i, en conseqüència, també ho ha fet la relació entre la península i aquesta regió». Així, tot i reconèixer que «encara estem patint un període de desacceleració econòmica», la secretària general Iberoamericana ha celebrat que «per primera vegada, l'Amèrica llatina té més població dins la franja de la classe mitjana (34%) que per sota del llindar de pobresa (28%)». Amb tot, també ha precisat que encara hi ha un 37% de la població que tot i estar fora d'aquest llindar, «s'hi troben molt a prop i, per tant, encara són sectors altament vulnerables». En l'àmbit educatiu, Grynspan ha recalcat que en els darrers anys l'accés a l'educació ha augmentat «enormement», i un fet que ho evidencia és que actualment dues terceres parts de la població universitària d'Amèrica llatina són la primera generació de la seva família que aconsegueix accedir a estudis superiors.

Per la seva banda el cap de Govern, Toni Martí, ha recordat que és important tenir present el valor «clau» de l'educació des d'una doble perspectiva. Per una banda, ha explicat Martí, cal entendre l'educació com una eina fonamental «per construir una societat global, democràtica i respectuosa cap a la llibertat» i, de l'altra, «s'ha d'entendre com el recurs que tot ciutadà ha de tenir per poder desenvolupar tot el seu potencial». «Res contribueix més a la igualtat d'oportunitats i a la creació de competitivitat com l'educació», ha admès. Per aquest motiu, Martí, que també ha aprofitat l'ocasió per lloar la solidesa del sistema educatiu andorrà, ha explicat que Andorra, en coordinació amb el Consell d'Europa, «implementarà programes de formació en valors democràtics, així com sistemes per mesurar les capacitats dels joves en aquests valors». «Volem que els nostres estiguin ben preparats per competir en un món cada vegada més global, però també volem que estiguin preparats per seguir construint una societat global més justa, oberta i democràtica», ha recalcat.

D'altra banda, William Mendieta, actual secretari general del Ministeri d'Educació de Colòmbia, ha explicat que amb l'acord de pau assolit amb les FARC, que en tot just tres setmanes serà sotmès a un plebiscit per «legitimar-lo encara més», Colòmbia «aconseguirà treure nens de la guerra per portar-los cap al sistema educatiu, que és on han d'estar». Amb tot, Mendieta ha celebrat que per dos anys consecutius el pressupost en educació ha estat més elevat que l'import total destinat a la guerra.

Per la seva banda, el secretari general de l'OIE, Paulo Speller, ha recalcat que quan es parla de joventut i emprenedoria «s'està parlant d'educació» i, per tant, «quan es projecta una nova perspectiva de creixement estem parlant d'un procés en què l'educació té un paper fonamental». A més, també s'ha mostrat molt satisfet per l'acord de pau que ha assolit Colòmbia amb les FARC, ja que tal com ha recordat, «tots sabem què suposa la guerra i és una experiència que no volem ni per a Colòmbia ni per a cap altre país».