Quantcast

La llei de col·laboració entre el Govern i els comuns no serà qualificada

La llei que regularà la col·laboració entre l'Administració general i els comuns no serà finalment qualificada, ja que a diferència de la intenció inicial, quan el Govern de DA va començar a treballar en la modificació de les competències i transferències durant la legislatura passada, finalment el text no modifica les competències dels comuns. De fet, cal recordar que no es va arribar a un consens amb la reforma que pretenia impulsar el ministre Antoni Riberaygua, motiu pel qual va presentar la seva dimissió. Després de signar un acord d'intencions de mínims amb els comuns el 2014, aquesta legislatura s'han reprès les converses, que de moment han derivat en aquest projecte de llei per regular la col·laboració entre administracions, així com diverses modificacions per canviar l'ús de les transferències, i també en matèria de carreteres, serveis socials i de la Llei del sòl, però sense aprofundir en la qüestió del repartiment de competències.

La decisió de no atribuir-li el caràcter de qualificada l'ha presa la Sindicatura després de constatar que el seu redactat no afecta les competències de les corporacions locals i del Govern, sinó que tracta aspectes més de gestió i de funcionament. Igualment, el grup parlamentari liberal ha presentat a la Sindicatura un informe que també conclou que la llei no ha de ser qualificada sinó ordinària. Aquest mateix grup parlamentari, però, considera que el canvi, tenint en compte que afecta el títol de la llei, no es pot fer via esmena sinó que s'hauria de retornar el text al Govern per tal que sigui modificat. La Sindicatura està estudiant la qüestió, tot i que a priori considera que no seria necessari retornar el text sinó que es pot modificar aquest aspecte a través de les esmenes.