Quantcast

Alt Urgell, 2 de setembre 2016: IMPORTANTS TROBALLES AL DOLMEN DE BESCARAN

El dolmen de la Llosa és una estructura d’uns 5.000 anys, en el Neolític mitjà. Època en la qual les comunitats creaven aquestes estructures funeràries, fetes amb grans pedres, en les quals enterraven als morts de manera reiterada. S’enterraven amb aixovars, ofrenes i objectes que acompanyaven els individus.
Aquest estiu, durant la segona campanya d’excavacions al dolmen de la Llosa de Bescaran els arqueòlegs han descobert un passadís d’accés a la cambra sepulcral, una troballa inèdita en aquests monuments megalítics del Pirineu, però que sí que es troben al País Basc o a l’Empordà.
Gerard Remolins, propietari de l’empresa d’excavacions Regirarocs que ha dut a terme aquest treball, ha explicat que el corredor segurament era de petites dimensions i poca alçada i obligava a accedir de genolls i servia d’accés a la cambra funerària on s’anaven enterrant els difunts. També ha volgut destacar que “la seva bellesa rau en el mateix jaciment, en les grans pedres que conformen el cromlec que separen l’espai funerari de l’espai dedicat a la vida quotidiana de la comunitat”.

Remolins lamenta que l’Alt Urgell, sent la segona comarca amb més monuments megalítics de Catalunya, encara tingui la major part per identificar i per excavar.

Parlen al vídeo: GERARD REMOLINS, ARQUEÒLEG DE REGIRAROCS