Quantcast

Les sortides del carreró de les possibles terceres eleccions

Rajoy va fracassar aquest dimecres en la primera votació de la sessió d'investidura en aconseguir 170 vots a favor , és a dir, a sis de la majoria absoluta. Malgrat que el candidat del PP té opcions de sortir elegit president aquest divendres en segona votació, el "no" rotund del PSOE fa poc probable que hi hagi "partit de tornada", com alguns han suggerit a la tribuna parlamentària.

A partir d'aquest moment, s'obre un escenari tumultuós que sembla tenir un destí clar: terceres eleccions . Això sí, hi ha algunes circumstàncies que podrien fer canviar aquest sinó preocupant per a la societat espanyola.

Les eleccions gallegues i basques, que tindran lloc el proper 25 de setembre , tindran molt a veure en aquests possibles canvis. L'èxit o fracàs del PSOE en aquests comicis provocaria una pressió molt elevada dels seus detractors, que aconseguirien un suculent argument per intentar fer caure a Sánchez de la secretaria general en un comitè federal, cosa que esperen com 'aigua de maig' al PP.

També és important el que passi en aquestes eleccions basques per saber el que passa amb el PNB. Els seus cinc diputats farien insuficients una majoria absoluta i faria que Rajoy necessités alguna abstenció anònima en cas de presentar-se a una altra investidura. A la cambra no ho descarten, més encara veient l'historial del PP amb els pactes nacionalistes.

Des Podem, això sí, insisteixen a intentar evitar com sigui tots aquests possibles escenaris i seure a negociar un possible govern sense el PP. Complicat? Sí. Per què? Perquè algú hauria de cedir. Ciutadans i la formació estatge no pretenen entendre i el PSOE té un greu problema amb els independentistes (no al referèndum) que impedeix el desenvolupament normal de les negociacions.

Finalment, i la menys probable de totes les possibilitats, un govern del PP sense Rajoy. Amb el resultat electoral aconseguit, el líder popular va reforçar la seva imatge i poder a Gènova i sembla difícil. Això sí, moltes veus creuen que aquesta marxa del president de l'Executiu en funcions facilitaria acords amb el PSOE.