Quantcast

El doctor Douste-Blazy creu que Andorra pot lluitar contra la pobresa fent una aportació de les transaccions

La primera jornada de la Universitat d'Estiu d'Andorra s'ha centrat a analitzar el problema que suposa la pobresa extrema per al desenvolupament sostenible. El metge i secretari general adjunt per als finançaments innovadors per al desenvolupament de l'ONU, Philippe Douste-Blazy, ha lamentat que les necessitats augmenten mentre disminueixen els ingressos, però ha assegurat que si s'inverteixen ara els diners necessaris serà més barat lluitar contra la pobresa que d'aquí a vint anys. En aquest sentit, ha encoratjat els governs a destinar un 0.7% del seu PIB a aquesta finalitat, i «el que queda es pot finançar amb les noves fonts de diners», segons ha assegurat el conseller en aquest àmbit de Ban Ki-moon (secretari general de les Nacions Unides).

Durant la conferència 'Els finançaments innovadors, noves armes per a la lluita contra l'extrema pobresa', Douste-Blazy ha detallat un d'aquests finançaments creat per ell mateix com és Unitaid. Es tracta d'agafar una «petitíssima» contribució de diners de les activitats més globalitzades com ara turisme, telèfon mòbil, petroli, gas, o tabac. En aquest cas, el president de Unitaid va proposar que s'agafés un euro de cada bitllet d'avió per destinar-lo a la lluita contra la sida, la tuberculosi i la malària, una idea que «va ser al mateix temps un èxit i un fracàs». Sols 12 països van acceptar aquest repte, però es van aconseguir recaptar 3.000 milions de dòlars en deu anys, «vam demostrar que era possible».

Douste-Blazy confia convèncer tots els països del món de les possibles vies de sortida de la pobresa, i proposa també que aportin el 0,01% de cada transacció financera, perquè així s'aconseguiria que «ningú sigui pobre i es recaptarien 40.000 milions de dòlars l'any». És amb aquesta mesura on ha plantejat que pugui participar un país com Andorra, el qual ha considerat que juga un paper important dins les Nacions Unides, perquè «els andorrans tenen capacitat de paraula i és més fàcil influir venint d'un país petit». És per això que ha animat el govern andorrà a seguir defensant els valors europeus.

La secretària general adjunta per a la comunicació i la informació pública de l'ONU, Cristina Gallach, ha precedit Douste-Blazy, i ha ofert la conferència 'Els objectius de desenvolupament sostenible: una oportunitat global', en què ha parlat de l'agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, i els principals desafiaments que l'ONU afronta en aquests moments.

L'agenda 2030 té 17 objectius amb unes metes específiques per a cadascun, en total 169. Segons ha explicat Gallach, es tracten temes de la vida quotidiana que van des de política fins als relacionats amb sanitat, educació, extrema pobresa, alimentació o biodiversitat. Segons la periodista, «és l'agenda més àmplia i més global que mai no s'ha fet, i a més és universal», ja que analitza tant els problemes dels països pobres com dels rics. «L'any 2030 hem d'haver aconseguit que ningú es quedi enrere», ha clos Gallach.