Quantcast

Andorra reivindicarà el seu paper en el desenvolupament sostenible aprofitant la Universitat d'Estiu

Malgrat que és un país petit Andorra també pot fer una aportació a les polítiques de desenvolupament sostenible no només amb la seva aplicació a les polítiques locals sinó també amb la seva participació en fòrums globals. Aquests és el parer que han expressat els ministres d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya i el d'Educació i Ensenyament Superior en la presentació de la 33a edició de la Universitat d'Estiu d'Andorra que aquest any porta per títol 'Transformar el nostre món. L'agenda 2030 per al desenvolupament sostenible' i que arrencarà aquest dilluns.

La cita servirà per abordar la qüestió del desenvolupament sostenible no només des del punt de vista del canvi climàtic sinó també el social i l'econòmic i s'aprofitarà l'estada al país de personalitat com el secretari general del Consell d'Europa, Thorbjorn Jagland; el secretari general adjunt per als finançaments innovadors per al desenvolupament de l'ONU, Philippe Douste-Blazy; la secretària general adjunta per a la comunicació i la informació pública de l'ONU, Cristina Gallach o el president de la Federació Internacional de l'Automòbil (FIA) i enviat especial per a la seguretat viària de l'ONU, Jean Todt, per reivindicar els canvis que s'han fet al país en l'aposta per un nou model «obert al món», segons Saboya. És més, i tal com ha remarcat Jover, la participació d'Andorra en fòrums internacionals serveix no només perquè «se'ns conegui» sinó també que «aferma» les polítiques locals i ha posat com a exemple la feina feta a la COP 21 en matèria de canvi climàtic, l'aposta per l'energia sostenible o l'educació en valors democràtics que ha implantat Andorra i que fa que sigui «capdavantera» en aquest aspecte pel que fa als països del Consell d'Europa. En matèria d'educació, Saboya també ha recordat la participació del país arran de la invitació del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, en un programa per l'educació en primer lloc.

El moderador de la Universitat d'Estiu, el periodista i corresponsal per a la Unió Europea del Comitè per a la Protecció dels Periodistes, Jean-Paul Marthoz, ha destacat la complexitat de la temàtica d'aquest any i el fet que s'hagi apostat per abordar-la des de diferents vessants. Marthoz ha reivindicat, a més, l'oportunitat que dóna la cita per a la reflexió, ja que ha destacat que sovint els periodistes se centren massa en el dia a dia i que cal reflexionar sobre com serà el futur. A més, ha remarcat que quan «pensem en desenvolupament darrere de tot hi ha la reflexió sobre els valors».

La cita arrenca aquest dilluns amb la inauguració per part del cap de Govern, Toni Martí, a les 17.30 hores al Centre de Congressos d'Andorra la Vella i tot seguit tindran lloc les ponències de Gallach, que abordarà la qüestió dels objectius del desenvolupament sostenible i Douste-Blazy, que parlarà dels finançaments innovadors com a noves armes per a la lluita contra la pobresa extrema. Jover ha posat en relleu la qualitat dels conferenciants amb un programa «ric» al voltant d'un tema important com és l'agenda 2030 de les Nacions Unides per al desenvolupament sostenible.