Quantcast

El terratrèmol al centre d'Itàlia deixa ja 247 morts

Uns pocs segons en la matinada del passat dimecres 24 d'agost n'hi va haver prou perquè la mare naturalesa es ensañara amb l'home a la zona central d'Itàlia deixant un devastador balanç de destrucció i mort al seu pas . Protecció Civil ha detallat que entre les víctimes hi ha 190 morts a la província de Rieto , i altres 57 a Ascolano, a la regió de Marques .

hospitals i escoles sepultades sota les runes, edificis caiguts amb famílies senceres dins, Esglésies de l'època renaixentista fetes miques l'última xifra oficial de morts per del sisme de 6,4 graus en l'escala Richter s'eleva a 247 i pot seguir augmentant atès que les tasques de recerca entre la runa pels són incessants. En la primera nit després del terratrèmol, molts habitants les cases han quedat en peu han preferit dormir a la intempèrie en els seus cotxes per por de noves rèpliques.

Tot i que no és moment de criticar la manca de previsió, ja són moltes les veus que han començat a manifestar que la destrucció del terratrèmol podria haver estat menor si, per exemple, els edificis de nova construcció de la petita localitat de Amatrice haguessin estat preparats amb mesures antisísmiques, atès que els experts diuen que és una zona especialment sensible als moviments de terra , i molt més després del que va succeir en l'Aquila el 2009 , quan un terratrèmol es va saldar amb més de 300 morts i 1.500 ferits .

El sisme, que es va sentir fins i tot a Roma, on la terra va tremolar durant 20 segons, ha afectat sobretot a tres localitats: Amatrice, que s'ha vist reduïda a la meitat; Accumoli (al Lazio) i Pescara del Tronto . L'epicentre s'ha produït entre les localitats de Amatrice i Accumoli.

La bellíssima localitat de Amatrice és la més afectada pel sisme. Segons ha dit el seu alcalde, Sergio Pirozzi, amb enorme consternació, pràcticament la ciutat sencera va quedar sepultada entre un núvol de pols i runes. "S'han ensorrat edificis sencers, les cases del centre, tres quartes parts de la localitat estan destruïdes", ha explicat a AdnKronos. "Això és un veritable drama, estic enmig d'un poble que ja no existeix", ha lamentat.

En Accumuli van ser desallotjades unes 2.500 persones , la majoria turistes i estiuejants. Són molts els habitants de Roma, Milà i Florència que aprofiten les vacances estivals per traslladar-se a aquesta bellíssima localitat italiana de tot just 700 habitants a l'hivern. A tots ells, se'ls va aconsellar fugir a les seves llars el més aviat possible amb les escasses pertinences que haguessin pogut recuperar.

L'hipocentre es va situar a uns 4 quilòmetres de profunditat, segons l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia. Una hora després del tremolor, es va produir una forta rèplica de 5,4 graus Richter amb epicentre entre Norcia, a Perugia, i en Castelsantangelo sul Nera, a Macerata el hipocentre va ocórrer a 8,7 metres de profunditat. Fins 160 rèpliques menors es van succeir en les hores siguientes.Según el responsable de Protecció Civil, la destrucció és "comparable" a la de L'Aquila.

Busquen possibles víctimes espanyoles

El Ministeri d'Afers Exteriors tracta d'esbrinar si entre les víctimes hi ha una espanyola. " Hi ha una possibilitat real que hi hagi una víctima mortal espanyola. Tant l'Ambaixada espanyola a Roma com el Consolat espanyol estan en contacte amb Protecció Civil italiana que és qui ho ha de confirmar", recull El Món de un portaveu d'Exteriors.

Un total de 760 bombers a més d'equips de rescat, policies i voluntaris treballen sense descans en les petites localitats de Amatrice i Accumoli, a la regió del Lazio , i Arquata del Tronto, a la regió de Marques, les tres més afectades pel sisme.

Estat d'emergència

Segons ha anunciat el líder italià Matteo Renzi, aquest dijous es celebrarà un Consell de Ministres per declarar l'estat d'emergència a la zona i així poder alliberar recursos destinats a les tasques de reconstrucció. En la seva primera compareixença davant els mitjans, Renzi va advertir: "No deixarem a ningú sol, cap família, cap ajuntament, cap pedania", va prometre des del Palau Chiggi.