Quantcast

La Cerdanya, 24 d'agost 2016: EL POU DE GLAÇ, BÉ CULTURAL D'INTERÈS LOCAL

Amb el propòsit de recuperar els túnels subterranis de la vila, l’ajuntament de Puigcerdà ha declarat, en el darrer ple municipal, el Pou de Glaç o Ull de Basilisc Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i l’ha inclòs en el Catàleg de Patrimoni Cultural de Catalunya. Es tracta d’un seguit de túnels que connectaven el nucli urbà amb l’exterior de la muralla, per tal que els vilatans poguessin entrar i sortir en cas de setge. La primera galeria que s’ha recuperat ha estat el Pou de Glaç, situat sota la plaça de l’ajuntament.

El Pou de Glaç o Ull de Basilisc ha tingut diferents usos al llarg de la història i es creu que podria ser de grans dimensions.

En les dues primeres fases de l’actuació s’ha fet la intervenció arqueològica, s’han reforçat els elements de seguretat i la il·luminació. La tercera i darrera fase, que s’executarà a la tardor i suposarà una inversió de 15.000 euros dels quals 10.000 els aportarà la diputació de Girona, consistirà en la projecció d’un audiovisual i també es millorarà la il·luminació de la volta. Un cop finalitzada, el Pou de Glaç serà totalment visitable i s’espera que, a partir de l’estiu vinent, es converteixi en un nou atractiu turístic de la vila.
Tot i que es fa difícil saber amb exactitud el nombre de túnels que hi ha al subsòl de Puigcerdà, els historiadors creuen que podrien arribar a la vintena.

Parlen al vídeo: ALBERT PIÑEIRA, ALCALDE DE PUIGCERDÀ – PERE VALIENTE, REGIDOR URBANISME PUIGCERDÀ