Quantcast

PRADA.- Roca demana que Andorra es doti dels textos legals per fer front al canvi climàtic

El membre del Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Delfí Roca creu que Andorra s'ha de dotar dels textos legals que incideixin en l'adaptació del país front el canvi climàtic. Així, per exemple, reclama més investigació al respecte i també certes accions com una normativa per protegir les espècies amenaçades o en perill d'extinció “fins a completar el marc legal bàsic necessari per avaluar els impactes de les activitats que afectin el medi ambient”. Així ho ha exposat en la seva intervenció a la Diada Andorrana de la Societat Andorrana de Ciències a la Universitat Catalana d'Estiu.

D'aquesta manera, Roca creu que és “sorprenent” que el país encara no compti amb els textos legals que “necessita per adaptar-se a la seva pròpia realitat d'espai natural pirinenc” i posa com a exemple el fet de legislar sobre l'avaluació de l'impacte ambiental “més enllà de l'estudi ambiental de plans parcials o especials”. També considera que és “imperatiu crear el sistema nacional d'espais naturals protegits”. Roca també assenyala que una altra “eina important” seria actualitzar l'avaluació de la petjada ecològica.

Quant a la investigació, ha posat en relleu que són els polítics els que l'han d'impulsar ja que aquesta els ha de servir per aportar-los elements “necessaris per a la planificació de polítiques nacionals adients en relació al canvi climàtic”. I conclou que “tot el que es faci per reforçar a Andorra la investigació serà una decisió amb sentit comú, com també ho seria promoure una economia productiva i un sistema de transports que causi la mínima petjada ecològica”.

Roca també ha destacat la necessitat d'implicar els ciutadans en les accions per fer front al canvi climàtic i en aquest sentit ha afirmat que “les empreses del tercer sector formen part del canvi del model actual” i que es pot afirmar que davant el canvi climàtic “les empreses a més de socials seran ecològiques o no seran”.