Quantcast

PRADA.- Un 75% de la població creu que el canvi climàtic afectarà Andorra

Un 49% de les persones enquestades en el marc d'una enquesta que es va dur a terme el 2014 assenyalaven que estaven “poc o gens informats de les causes del canvi climàtic” mentre que un altre 52% manifestava aquesta poca informació pel que fa a les conseqüències d'aquest canvi climàtic. Així ho ha posat en relleu el responsable del Servei Meteorològic d'Andorra, Antoni Molné, durant la seva intervenció a la 29a Diada Andorrana a Prada de Conflent. Cal assenyalar també que la major part de la població enquestada (un 75%) afirma que aquest canvi climàtic pot afectar Andorra i un 41% assenyala que l'afectació es pot produir en l'activitat econòmica, laboral i en un descens del turisme.

Quant a les accions per fer front a aquest canvi en el clima que es poden impulsar des d'Andorra, els enquestats diuen, en un 46%, que es pot potenciar i utilitzar més el transport públic, anar a peu o en bicicleta; un 33% diu que es poden aplicar mesures per reduir el consum d'energia i un 32% que es poden reduir residus i potenciar la recollida selectiva i el reciclatge. També s'esmenten mesures com reduir el consum d'aigua (13%), fer campanyes d'informació amb un 5% o comprar productes de temporada i produïts localment, amb un 4%.

Un 47% relaciona aquest canvi climàtic amb els gasos que provoquen la contaminació atmosfèrica i l'efecte hivernacle; un 41% amb l'augment de la temperatura; un 14% amb el desglaç dels pols o la reducció del gel dels glacials i un 10% amb un augment de fenòmens extrems com tempestes i inundacions.

A l'últim, i segons les dades facilitades per Molné, es pot comprovar que gairebé la meitat dels enquestats creuen que el canvi climàtic no els pot afectar i un 29% diu que els afectarà més en el futur. També, un 53% diuen que no han dut a terme cap acció en els darrers sis mesos per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.