Quantcast

AM.- Ignacio Ribas apropa les particularitats de l'orgue a la ciutadania

Un dels objectius principals del Festival Internacional Orgue&nd és apropar aquest instrument a la ciutadania, donar a conèixer la seva gran amplitud de registres però també les seves particularitats i dificultats amb què es troben els músics que el toquen. Partint d’aquí, aquest dijous al migdia ha donat el tret de sortida l'activitat 'Conèixer els orgues d’Andorra', un conjunt de visites guiades per diverses esglésies amb aquest instrument com a gran protagonista. La primera visita ha tingut lloc a l'església parroquial de la Massana i ha anat a càrrec de l'organista i també director del festival, Ignacio Ribas. Ha comptat amb una dotzena d'assistents, els quals han pogut gaudir de les peces tocades per Ribas tant des de la part de baix de l'església, des d'on el públic escolta els concerts, com també des de la part de dalt, on està ubicat l'orgue Joaquín Lois, creat el 2007.

«Amb aquestes visites volem mostrar què passa darrere dels concerts, fem explicacions in situ sobre com funciona, sobre les seves possibilitats sonores», ha explicat Ribas. Els assistents, una barreja de turistes però també de gent del país, queden sorpresos sobretot per la «capacitat que té per fer sons diferents, per l'elevada coordinació que cal fer entre mans i peus per fer-lo sonar o per la capacitat acústica de les esglésies, que ofereixen un so molt envoltant», ha explicat el director del Festival Orgue&nd. Ribas ha assegurat que «la sensació acústica és molt diferent» si s’escolta des dels bancs de l'església o just a tocar de l'instrument, motiu pel qual gran part de l'explicació l'ha feta a tocar de l'orgue i de manera molt pràctica.

L'orgue de la Massana «trenca amb el barroquisme» de tota l'església, i de fet Lois ho va fer de manera intencionada i la va encertar, al parer de Ribas, tenint en compte el contrast aconseguit. Té la particularitat de tenir les trompetes en batalla i compta amb dos teclats partits amb sons diferents, ha explicat durant la visita.

La propera visita en el marc del XVII Festival Internacional Orgue&nd, patrocinat entre d'altres per la Fundació Crèdit Andorrà, tindrà lloc el proper dimarts, 16 d'agost, a l'església d'Andorra la Vella.