Quantcast

Aixeca el vol un trencalòs 'andorrà' després de cinc anys sense èxit

El trencalòs és una espècie emblemàtica i amenaçada, que es pot trobar als Pirineus i que compta amb programes de protecció per aconseguir multiplicar-ne el nombre d'exemplars en llibertat. Un d'aquests programes el trobem a Andorra, el Pla d'Actuacions per a la Conservació del Trencalòs al Principat d'Andorra (PACT), creat conjuntament per l'Associació per a la Defensa de la Natura (ADN) i el departament de Medi Ambient del Govern. Està en vigor des del 1999. Tal com ha explicat aquest dilluns al migdia durant el balanç del programa la presidenta de l'ADN, Carolina Motwani, l'objectiu inicial era aconseguir tenir al Principat una parella de trencalòs reproductora al Principat, una fita que ja s'ha assolit. En l'actualitat, la tasca se centra sobretot en aconseguir que aquesta parella vagi tenint pollets i que aquests siguin «viables», és a dir, que aconsegueixin aixecar el vol del niu de manera independent després de tot el procés de nidificació, posta de l'ou i viure els primers mesos al costat dels seus pares. Des de l'inici del programa, ha explicat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, aquesta fita s'ha aconseguit cinc cops: el 2004, el 2006, el 2008, el 2011 i, finalment, aquest 2016.

La gran novetat de l'èxit en l'aixecament del vol del trencalòs nascut aquest 2016 recau en el fet que s'ha pogut monitoritzar al complet (llevat del moment en què va volar del niu, ja que es va perdre la connexió), tot el procés. Tal com ha explicat el coordinador del PACT, Àngel Bonada, a l'octubre va començar la preparació del niu, per Nadal la femella va posar l'ou, després aquest es va estar incubant durant dos mesos, i seguidament el pollet va estar quatre mesos al niu per poder créixer i deixar de ser dependent. El passat 24 de juny el jove trencalòs 'andorrà' va alçar el vol del niu. No obstant això, durant els següents tres mesos la cria de trencalòs romandrà «al voltant del niu i sense marxar, i segueix sent dependent dels adults», ha informat Bonada. Quan passa aquest temps marxa i es dóna per acabat el seu control des del PACT.

Precisament aquest llarg procés de reproducció és el que provoca que al trencalòs li costi «tirar endavant cada any un pollet», ha assegurat Bonada, tenint en compte que està «tot l'any fent feines de reproducció». Aquesta seria una de les causes que s'ha pogut constatar els darrers sis anys, des que es monitoritza tot el procés, i que n'explicarien els fracassos. Tot i que també se un altre motiu en relació a la biologia reproductiva de l'espècie, el qual es farà públic en una revista científica però que ja ha avançat Bonada aquest dilluns. «Hem patit la depredació dels corbs directament sobre un pollet de quatre setmanes de trencalòs». L'atac dels corbs també s'ha constatat als Alps.

Pel que fa a la parella reproductora establerta a Andorra (en una ubicació que no es vol desvetllar per garantir-ne la seva seguretat), se suma a les prop de 130 parelles que hi ha als Pirineus. El seu període de reproducció és d'uns 15 anys, ha informat el coordinador del PACT, tot i que han constatat que els darrers anys «la femella ha estat substituïda per una altra» i no es descarta que, entremig, «hi hagi hagut d'altres substitucions». El nombre d'èxits en l'aixecament del vol dels seus pollets (cinc des del 2004), se situaria una «una mica per sota de la mitjana»»de la resta de les parelles del Pirineu.

La tasca del PACT per afavorir la seva reproducció se centra sobretot en facilitar-los punts amb alimentació suplementària, sobretot a l'hivern, evitar que pateixin molèsties i donar-los llana per a crear el seu niu. Tot aquest treball i informació sobre l'espècie protegida ha quedat plasmat en una nova pàgina web, www.pactandorra.org.