Quantcast

Malestar al Pirineu per l'apagada d'ATV

Tal com han explicat des d'Andorra Telecom, que era l'encarregada d'emetre la senyal i també de pagar perquè el servei funcionés, Ràdio i Televisió d'Andorra els ha recomanat que deixin de prestar aquest servei bàsicament per dos motius. D'una banda, perquè consideren que l'aposta que ha fet RTVA els darrers anys per potenciar la televisió a través d'Internet garanteix que els pirinencs podran seguir veien la televisió a través del portal web andorradifusio.ad. De l'altra, perquè asseguren que la qualitat amb la qual emetia ATV a les comarques pirinenques no era bona i que, entre d'altres coses, s'emetia en format 4:3 en comptes de fer-ho en 16:9, tal com fan totes les televisions. Des d'Andorra Telecom també han assegurat que emetre ATV al Pirineu els
suposava un cost de 120.000 euros anuals, i que veient els arguments
d'RTVA, han decidit que no val la pena seguir gastant-se aquests diners.
Un argument que també comparteix el Govern, tal com ha assegurat el
ministre Portaveu Jordi Cinca aquesta setmana.

No obstant l'empresa que gestiona el múltiplex per on emetia ATV fins fa poques hores ha assegurat que aquesta quantitat no és correcta. Així doncs, remarca que el 2015 va facturar a Andorra Telecom 105.774 euros per emetre ATV al Pirineu, mentre que el 2016, el pressupost que ja s'havia entregat era de 80.388 euros. Des d'aquesta mateixa empresa gestora del múltiplex també asseguren que la qualitat i el format de la imatge venien condicionats per la mateixa senyal que els lliurava Andorra Telecom. Així doncs, expliquen que durant molts any la televisió pública els va estar subministrant una senyal analògica, que l'empresa havia de convertir a digital per tal de poder emetre. Un procés que feia que la senyal televisiva perdés molta qualitat. Afegeixen que aquesta qüestió es va solucionar a mitges quan RTVA va començar a passar la senyal ja en format digital.

El Pirineu molest amb el tall de les emissions

El tall d'Andorra Televisió no ha agradat al territori. Els principals responsables polítics han lamentat la decisió, en considerar que suposarà un perjudici per a les comarques pirinenques, ja que tot i ser una televisió andorrana també informava d'algunes de les qüestions que succeeixen al Pirineu. L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, s'ha mostrat sorprès i disgustat per aquesta decisió, ja que creu que perjudica un territori tant fràgil com el Pirineu.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, ha lamentat no haver estat informat d'aquesta decisió i ha recordat que va ser el món municipalista pirinenc qui va decidir cedir un canal que els pertocava per tal que Andorra Televisió emetés al Pirineu.

La decisió també s'ha lamentat des de Cerdanya, i el president del seu Consell Comarcal, Ramon Moliner, ha destacat que “perdre un mitjà sempre sap greu, i més a les comarques pirinenques, que sempre són més febles quant a mitjans de comunicació”.

El tancament de les emissions tampoc ha agradat entre alguns residents en aquestes comarques, especialment a l'Alt Urgell per la seva proximitat amb Andorra. Així, fronterers i andorrans residents a l'Alt Urgell han destacat que principalment s'assabentaven del que passa al Principat gràcies als informatius d'ATV i que, a partir d'ara no podran seguir fent-ho. Alguns veïns de pobles com Aravell, on l'accés a Internet és molt complicat, també han destacat que l'alternativa de veure la televisió online, per a ells no serà factible.

Des de l'empresa gestora del múltiplex també han recordat que si la situació no es reverteix en les properes setmanes, Andorra Televisió perdrà la llicència al Pirineu i ho tindrà molt complicat per poder tonar-hi a emetre mai més a través de televisió convencional.Precisament davant d'aquest fet, des de la Plataforma per la Llengua han denunciat aquesta situació i han instat al Govern d'Andorra i als ajuntaments pirinencs que van cedir el canal a reconduir la situació per tal que Andorra Televisió es torni a veure al Pirineu i no es perdi d'aquesta manera part de l'oferta de televisió en català que hi ha al territori. De moment, ja han iniciat una campanya en aquest sentit i han recollit més d'11.000 adhesions.