Quantcast

AM.- Saboya reitera que les negociacions continuen tot i que els terminis es veuran afectats

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha refermat, després dels resultats del referèndum sobre la sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea, que les negociacions que Andorra, Mònaco i San Marino estan duent a terme per a un acord d'associació no s'aturen, si bé ha afegit que els terminis es poden veure afectats, ja que segurament la Unió Europea haurà de destinar ara uns recursos per a la negociació amb la Gran Bretanya d'un acord molt similar al que negocia Andorra.

“No tindria cap sentit aixecar-se de la taula de negociacions”, ha manifestat de manera contundent el ministre, que ha afegit que aquest mateix matí han contactat a través de l''ambaixadora a la Unió Europea, Maria Ubach, amb el cap de la Divisió per Europa Occidental al Servei Europeu per a l'Acció Exterior i cap negociador adjunt, Claude Maerteen, i que la voluntat de què aquestes negociacions continuïn han estat evidents. Malgrat això, ha reconegut que un cert alentiment és previsible ja que a partir d'ara també s'obrirà una reflexió sobre aquesta sortida i també des de la Unió Europea es destinaran uns recursos a la negociació amb la Gran Bretanya d'un acord que serà molt similar, tal com creu Saboya, al que els tres petits estan negociant amb Europa.

I sobre la petició dels Liberals d'aturar les negociacions, ha destacat que això seria “irresponsable”. “No ens inscrivim en la dinàmica de qüestionar la continuïtat de les negociacions”, ha refermat Saboya, que ha afegit que vist “l'enduriment del discurs” dels Liberals sobre Europa era “previsible” aquesta reacció que creu que era una consigna feta “passés el que passés”. Així, ha manifestat que des del Govern intenten fer una política d'Estat “no des de la gesticulació sinó des de la responsabilitat“. I ha emmarcat aquestes reaccions en moviments “populistes” que es donen a d'altres països europeus.

També ha posat en relleu que dilluns mateix mantindrà contactes amb representants de Mònaco i San Marino per fer una “valoració conjunta més detallada” de les conseqüències de la sortida de la Gran Bretanya de la UE però que l'objectiu és aconseguir un acord amb la UE el millor possible.