Quantcast

Com funcionen les pastilles anticonceptives

Les píndoles anticonceptives són un recurs per evitar l'embaràs que moltes dones utilitzen avui en dia de forma habitual. Les píndoles anticonceptives ajuden al fet que una dona no es quedi embarassada perquè impedeixen que hi hagi una ovulació. Si no s'allibera cap òvul, l'espermatozoide no podrà fertilitzar i la dona no es quedarà embarassada.

Una dona quan vol prendre píndoles anticonceptives, primer haurà de consultar amb el seu ginecòleg perquè li pugui assessorar de forma personalitzada quin tipus de pastilles són les que millor li van segons sigui el seu estil de vida actual o el seu estat de salut. Normalment les pastilles anticonceptives contenen hormones sintètiques (estrogen i progestina). Aquestes hormones sintètiques estabilitzen els nivells d'hormones naturals en la dona i impedeixen que l'estrogen arribi al seu pic alt a meitat del cicle. Si no hi ha aquest pic d'estrògens, la glàndula pituïtària no allibera les hormones necessàries perquè els ovaris alliberin els òvuls madurs.

A més, la progestina espessa el moc cervical per dificultar el moviment dels espermatozoides i que tinguin dificultat per avançar.

Dos tipus de píndoles anticonceptives

Hi ha dos tipus de píndoles anticonceptives:

1. Les píndoles anticonceptives combinades amb estrogen i progestina

2. Les píndoles anticonceptives que només tenen progestina

Les primeres són molt més eficaces que les segones ia més, la dona sagnarà molt menys durant el descans de la pastilla i durant el sagnat mensual. Però hi ha dones que no poden tolerar el estrogen sintètic i prefereixen usar únicament la pastilla de progestina. Tot i que serà el ginecòleg qui pugui assessorar correctament sobre quina és la pastilla anticonceptiva més adequada en cada cas.

A més, la píndola anticonceptiva pot venir en paquets amb píndoles actives i inactives, depenent de la freqüència amb la que vulguis tenir la regla.

· píndoles convencionals. Les píndoles convencionals en general tenen 21 pastilles actives i 7 pastilles inactives o 24 píndoles actives i 4 inactives. El sagnat passa els mesos quan et prens les pastilles inactives.

· Dosificació contínua o cicle estès. Aquests paquets normalment contenen 84 píndoles actives i 7 pastilles inactives. El sagnat general només es produeix quatre vegades a l'any durant el temps que prens les pastilles inactives.

En els dies de la presa de pastilles inactives (o pastilles placebo) o en els dies de descans de la presa de pastilles actives (depenent del paquet), la dona seguirà protegida i no quedarà embarassada, sempre que hagi pres les píndoles anticonceptives en el seu dia sense que se li hagi oblidat cap.

la presa de les píndoles anticonceptives

Les píndoles anticonceptives s'han de prendre cada dia a la mateixa hora, això farà que tinguis un nivell molt més estable d'hormones en el teu cos. Si se t'oblida prendre una pastilla (i te'n recordes entre 1 i 4 hores més tard) això provocarà una caiguda en els nivells del cos de les hormones anticonceptives, però no perd eficàcia per al control de l'embaràs.

Si oblides prendre la píndola durant més d'un dia, és possible que l'endemà prenguis dues pastilles el que provocarà un augment d'hormones anticonceptives , i serà recomanable prendre precaucions en les relacions sexuals durant les següents 24 hores . Cal que escullis una hora al dia on sàpigues que no et va a oblidar prendre-la com res més aixecar-te o abans d'anar a dormir.

Aquestes són algunes dades bàsiques però importants sobre la presa de les píndoles anticonceptives , però si estàs pensant en prendre-el millor que pots fer és acudir al teu ginecòleg perquè valori quines són les píndoles anticonceptives que millor et van segons el teu cas particular i que et informe també sobre tots els pros i contres que poden tenir.