Quantcast

Alt Urgell, 20 de juny 2016: REÑÉ VISITA L'EXCAVACIÓ ARQUEOLÒGICA DE CASTELLBÒ

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha visitat aquest divendres els treballs d’intervenció arqueològica que la institució ha dut a terme al castell de Castellbò, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò. En la seva visita, Reñé ha estat acompanyat pels diputats Josep Ramon Ibarz i Antoni Navinés, pel responsable de Desenvolupament d’Infraestructures de la Diputació de Lleida, Ramon Lleonart, i per l’alcalde de Montferrer i Castellbò, Albert Marquet.

Tant per al municipi com per a la Diputació, aquest castell es considera un element patrimonial i turístic que reivindica tot el passat càtar d’aquesta zona. El poble de Castellbò, de fet, està molt lligat al món càtar i així ho fan constar els habitants en cada una de les celebracions que es fan a la zona.

Les restes del castell de Castellbò es troben sobre una roca de forma cònica que domina la població del mateix nom. El seu origen està lligat amb el del vescomtat de Castellbò, que sempre fou un contrapoder respecte als comptes i bisbes d’Urgell, i data dels segles X-XI, tot i que la seva plenitud es va viure al segle XIII, quan va esdevenir un dels refugis càtars més importants d’aquesta orde perseguida fins a l’extinció en considerar-se una heretgia. Durant els treballs d’ arqueologia efectuats s’han trobat fragments de ceràmica i elements numismàtics, però la gran sorpresa ha estat el descobriment d’una sèrie de tombes que pertanyen a una primitiva necròpolis cristiana associada a un temple desconegut, fet tot abans del castell medieval.

Parlen al vídeo: Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida. – ANTONI NAVINÉS, regidor de cultura de Montferrer i Castellbò