Quantcast

El Premi Calvó Armengol Matthew Gentzkow diu que el paper dels periodistes és més important ara que abans

L'economista i professor a Stanford Matthew Gentzkow ha rebut aquest dimarts a la tarda el IV Premi Internacional Calvó Armengol que atorguen la Fundació Crèdit Andorrà, el Govern i la Barcelona Graduate School of Economics i ha manifestat l'”emoció” que li ha suposat rebre aquest guardó, tenint en compte les persones que l'han rebut abans que ell i tenint en compte també que “un premi en el món de l'economia és sorprenent”. “No m'ho podia ni imaginar”, ha destacat, afegint que ser a Andorra i rebre aquest guardó és per a ell “un honor”. Gentzkow ha centrat la seva investigació en la conducta i l'actuació dels mercats amb un interès especial en els mitjans de comunicació i com la informació influeix, per exemple, en els votants. L'expert ha destacat que el rol del periodista és actualment “molt més important” que en el passat, ja que en un món globalitzat i en què tothom fa fotos, vídeos o té un bloc, ha de saber “destriar el gra de la palla” i treure sentit a tota la informació.

D'aquesta manera ha manifestat que sempre ha estat la tasca del periodista “recollir la informació”, analitzar-la i difondre les notícies, i que aquest “filtratge” és potser ara més necessari per poder entendre “fets complexos” i per això conclou que el paper de la premsa “és més important” ara que no ho era abans.

Gentzkow creu que vivim un temps “molt interessant” pels canvis tecnològics o polítics que s'han anat donant i, per tant, i davant la incertesa creu que és interessant “veure el que està succeint”.

I pel que fa a la relació entre els mitjans i els poders polítics, considera que sempre a la història hi ha hagut moments en què han vist el periodista com “l'adversari” i, per exemple, ha comentat com en el segle XIX als Estats Units es deien “coses terribles” sobre els mitjans. Tot i així, el que està succeint avui en dia amb Donald Trump, que fins i tot ha vetat algun mitjà, com el Washington Post, és “únic”.

L'expert ha posat en relleu que va arribar a investigar els mitjans girebé per casualitat i que el que li sembla interessant és com les forces econòmiques interactuen en els aspectes polítics i els resultats que això té.

Gentzkow ha rebut el premi en una cerimònia en què han participat el cap de Govern, Toni Martí; el vicepresident del Consell d'Administració de la Fundació Crèdit Andorrà, Antoni Pintat, i la directora de la Barcelona Graduate School of Economics, Teresa Garcia-Milà. I tot i que era la primera vegada que era al Principat, tot i haver-ne “sentit parlar”, ha dit que “ha de tornar per esquiar”, ja que s'ha confessat un amant de la muntanya.