Quantcast

L'EFA ha estat admesa a la European Family Businesses

L'Empresa Familiar Andorrana (EFA) ha estat admesa com a membre de ple dret a l'European Family Businesses, una entitat europea que aglutina els negocis familiars europeus i a través de la qual pretenen tenir informació sobre la Unió Europea, un major coneixement de com funciona i de les negociacions que des de l'Executiu s'estan duent a terme en el marc de l'Acord d'Associació.

D'aquesta manera, des de l'EFA creuen que el Govern està “portant bé” aquestes negociacions amb la UE però que caldrà que hi hagi un seguit de contrapartides a les obligacions que el país haurà d'assumir. I un exemple pot ser l'Acord Duaner, que des de l'EFA creuen que hauria de tocar-se “el mínim possible”. Però si s'hi han de fer canvis, creuen que caldria que hi haguessin contrapartides, que poden venir donades, per exemple, com a pròrrogues en l'aplicació de certes obligacions.

Quant als coneixement que poden venir donats del fet de formar part d'aquesta entitat, el secretari tècnic de l'EFA, Joan Tomàs, ha assenyalat que Andorra haurà d'assumir el dret comunitari i estar en els “preliminars” serà de gran utilitat per saber quines modificacions caldrà fer per adaptar-se a les diferents normatives. A més a més, ha recordat que l'European Family Businesses és un 'lobby' que intenta vetllar pels drets de l'empresa familiar, com per exemple que no es penalitzin les transmissions d'empreses. En aquest sentit, el president de l'EFA, Josep Maria Cases, ha recordat que les empreses familiars representen “un 6% del PIB de tot Europa” i a Andorra aquest percentatge s'eleva fins al 80%. “Ara estem al mapa de l'empresa familiar, dins la família europea”, ha remarcat Cases.

Cicle d'empresa familiar i qualitat
Aquesta novetat ha estat anunciada per Cases i Tomàs en el marc de la roda de premsa per presentar el XVIIIè Cicle d'empresa familiar i qualitat que tractarà el tema 'L'emprenedoria social: una forma de crear valor'. Aquest esdeveniment tindrà lloc el 30 de juny a AnyósPark i comptarà amb l'assistència de Xavier Pont, director general i cofundador de Ship2B; Gemma Cernuda-Canelles, que ha creat marques líders com ara la dels congelats La Sirena i Ramon Bernat, fundador de Chupa-Chups. Tomàs ha posat en relleu que es tracta de tres exemples de com “simultaniejar el projecte d'empresa amb el projecte per refermar l'emprenedoria social i generar valor”. La jornada compta amb el patrocini de Crèdit Andorrà i MoraBanc.

Es tracta, tal com ha remarcat, d'un tema “nou i de tremenda actualitat” i que exemplifiquen propostes “per resoldre els problemes de les persones”. El secretari tècnic de l'EFA ha destacat que ens trobem en un moment “disruptiu” i que això comporta un canvi de model i que “neixin projectes nous” com aquests centrats en l'emprenedoria social. A més, des de l'EFA creuen que Andorra és “un entorn favorable” per tenir empreses d'aquest tipus. Durant la jornada també es farà una taula rodona amb tres exemples, CeliCity, una aplicació que marca els establiments on es fan menjars sense gluten; La Casa de Carlota, de creació amb nens autistes, i Ecohortum, sobre horts socials.