Quantcast

AV.- El Ministeri de Cultura proposarà una Llei de Museus que fixi els criteris dels espais expositius

Aquest divendres a la casa museu Areny-Plandolit ha tingut lloc la segona reunió del Consell Assessor de Patrimoni Nacional que ha tractat la proposta d’incloure el fons Josep Alsina com a Bé d’Interès Cultural i la publicació de la monografia de les excavacions de Juberri. A banda d’aquests dos aspectes que el Consell ha aprovat i seran tramesos a Govern perquè els prengui consideració, la reunió dels assessors del ministeri de cultura ha avaluat la necessitat d’una Llei de Museus. 

Un dels vocals del Ministeri i integrant del Consell Assessor, Xavier Llovera s’ha mostrat satisfet per l’impuls i la determinació d’aquest òrgan “feia temps que no veia un consell assessor tan dinàmic com aquest, ha agafat un ventall de professional molt interessant”. Entre les propostes discutides avui, sobre la taula es troba la creació del Museu Nacional que la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert ha avançat que no serà una realitat almenys de manera immediata. Gelabert ha afirmat que “de museus no n’obrirem més”, però ha anunciat la creació d’una Llei de Museus on es contemplaran aspectes tècnics i d’orientació dels espais expositius. 

La pròpia definició dels museus o els conjunts monumentals, com haurien de funcionar, els espais expositius, els requeriments de personal amb què han de comptar els centres, el conjunt i les necessitats d’exposicions i el seu caràcter, si han de ser permanents o temporals, les condicions de les sales, o fins i tot, el plantejament del mateix Museu Nacional quedaran inclosos dins la futura Llei de Museus. Gelabert ha assenyalat que aquestes qüestions són prèvies al projecte d’un Museu Nacional que “pot ser una cosa virtual, pot ser un relat de la nostra història”. Un relat que posa data d’inici a l’any 11000 aC. 

La ministra ha defensat la incorporació del conjunt d’espais expositius del país que segons considera donarien una visió de conjunt i complementària de la història del país. En aquest sentit, ha defensat la necessitat que el Museu Nacional inclogui Areny-Plandolit, Casa Rull, el Museu de l’Automòbil i d'altres espais dins la xarxa. La ministra no ha avançat cap calendari respecte a l’aprovació de la Llei de Museus “però són temes que han sortit i que tinc ganes de portar-los a Govern”. La titular de Cultura ha recordat que de cara els propers exercicis pressupostaris, a aquesta Llei s’hi acompanyarà un increment del pressupost per atendre la necessitat dels diferents museus.
En paral·lel, ha confirmat que el ministeri es troba treballant en la redacció d’un Pla Estratègic de Museus que fixa un horitzó del 2023 per a la modernització dels diferents centres, alguns dels quals ha reconegut que han quedat “antiquats”. Com a exemple ha assenyalat la necessitat de millorar les instal·lacions per a acostar el sentit dels museus als visitants “a Casa Rull hi ha audioguies però no a Areny-Plandolit, i visualment és molt més entenedor, cal facilitar el discurs al públic”. 

Sobre la proposta de llei i la proposta de Museu Nacional, Xavier Llovera ha recordat que “la discussió del Museu Nacional no s’acabarà avui” i ha puntualitzat que cal un “relat històric que permeti encausar com s’entèn el Museu Nacional i certes infraestructures, i aquest relat no és una cosa fixa i oficiosa”. 

La monografia de Juberri, corregida Una de les altres qüestions que ha tractat el Consell ha estat la revisió que s’ha fet per part d’experts en la matèria de la monografia sobre el jaciment de Juberri perquè tal com ha reconegut la ministra “hi havia alguns dubtes sobre la monografia”, motiu pel qual un assessor extern ha fet propostes de millora. 

Aquesta monografia ha viscut una anàlisi més aprofundit, per resoldre problemes editorials que s’han de corregir. Segons Xavier Llovera, que va participar en les primeres excavacions de Juberri al 1982 “s’ha de considerar el jaciment de Juberri un únic jaciment, amb tots els períodes històrics”. 

La monografia sobre els treballs arqueològics fets al 1983 i 1984 s’afegiran a la publicació junt amb informacions suplementàries “perquè quedi una publicació magnífica”. Llovera ha valorat la importància de les troballes fetes que hauran de ser explicades en el seu conjunt i no com a espais separats, i també introduint tot el període neolític. 

A banda, s’ha confirmat la restauració de materials expositius que es traslladen a l’exterior. Entre aquests, arxius documentals i dos pòsters de Casa Plandolit de la Col·lecció de la Biblioteca Nacional. 

Ràdio Andorra Finalment, la ministra Gelabert ha reconegut que el projecte museístic de Ràdio Andorra es troba enllestit però que es troba aturat “no volem obrir un museu sense recursos econòmics ni humans i que quedin aturats”. La ministra s’ha remès al Pla Estratègic per a defensar de nou que cal un plantejament estratègic dels museus i “plantejar si fem un museu a Ràdio Andorra o un centre d’activitats culturals on es puguin encabir activitats de centres audiovisuals, de creació artística per a músics, etcètera”.