Quantcast

Fernando León de Aranoa despulla Podem a 'Política, manual d'instruccions'

Un camí ple de mines. Així es pot resumir el llarg camí de Podem des de la seva part i bateig davant la societat en la multitudinària assemblea de Vistalegre allà per octubre de 2014 fins a les passades eleccions del 20 de desembre, on Pablo Iglesias es va quedar a les portes del 'sorpasso' del PSOE de Pedro Sánchez.

Després de més de 400 hores de filmació i quinze mesos de rodatge, Fernando León de Aranoa , director de 'Los lunes al sol' o 'Un dia perfecte', ha estat capaç d'executar una fotografia fidedigna d'aquest recorregut de Podem amb 'Política, manual d'instruccions' , un document gràfic que despulla els secrets de la formació habitada i que posa els punts sobre les is a l'hora de reflectir els moments màgics del partit i de les evidents crisis internes.

Més enllà dels tòpics de les rastes i del perroflautismo, Aranoa recull en el seu documental la gesta de com el moviment del 15-M inspira un grup de politòlegs, mestres, filòlegs i sobretot persones que reben el missatge del carrer de la necessitat d'executar un canvi polític.

Pablo Iglesias, Íñigo Errejón o Carolina Bescansa es converteixen en els narradors d'aquesta història de "assalt al poder", en què es pugen sobre del ring polític per rebre cada un dels cops que planteja la història del partit: la discordança del lideratge de Podem a Vistalegre amb Echenique i Teresa Rodríguez com a púgils amb aplom però sense ganxo entre les bases, la forma d'assumir els escàndols de Veneçuela amb la veu crítica de Moneder i la seva posterior dimissió i les debilitats de les primàries en què els militants se senten enganyats pel nou poder i avisen d'un possible fracàs.

en aquesta tessitura de debilitat, sorprèn la naturalitat de Bescansa, un de les més creïbles davant la càmeres (si es queixaven alguns que el seu fill fos al Congrés, que preparin el carro de combat amb aquest documental) i la fèrria figura de Pablo Iglesias, erigit com l'emperador morat (diu voler formar part dels llibres d'Història) al qual Errejón, molt més entrenat i seductor davant l'espectador que el líder d'Podem , es menja completament, convertint-se en una mena d'actor improvisat que fa pensar que no ens explica la història un polític.

El documental recrea la fidel idea que cerca el polític en el votant: que pensis que ets com ells. Que beuen cervesa com tu, que viatgen en cotxe com tu, que tens problemes per dormir com tu i que es reuneixen amb amics per parlar de política com tu encara que, això sí, a un altre nivell.

Iglesias es posa pensatiu dient que "hi ha dècades en què no passa res i setmanes en què passen dècades", citant "un rus calb", un missatge que resumeix el seu discurs, inspirat en aquestes setmanes del 15-M que van obrir el camí del que a dia d'avui és Podem.

Equador, Bolívia, Nova York o Grècia formen part d'aquest conglomerat polític del qual es fan ressò i del que, casualitats o no, no hi ha ni rastre de Veneçuela. Amèrica Llatina forma part del documental (segons Iglesias allà van aprendre "que es pot guanyar") en els viatges de Podem fins al Congrés de dels Diputats. Tots ells van sumar a la idea del "sí es pot" traslladar el que passa en les democràcies del món a la jove i ingènua espanyola.

S'agraeix trobar un retrat lleial de la curta història de Podem amb les crítiques dures com a protagonistes de la història i no apartades d'ella, cosa que potser podria ser el més fàcil en alguns casos. L'espectador ho valora, suma al relat. No amagar el que ha passat sinó donar-li forma per entendre que ha estat bo. Què això no és el que es volia? El cas és que Podem ha sabut enfortir d'aquestes debilitats, ressorgir d'aquestes batalles perdudes i és aquí on Aranoa reflecteix que esdevé un element cabdal en aquest torrent del canvi que va acabar amb la quasi remuntada del 20-D.

El que va començar en un sopar d'amics de Pablo Iglesias, Miguel Urbán i Moneder amb un albariño de per mig ha acabat convertint-se en la veu del canvi polític a Espanya. Caldrà veure si Aranoa produeix una segona part en què el protagonisme de la història sigui el "com es governa" i no el "com arribar al govern".