Quantcast

DA assegura que té les eines per afrontar la successió de Martí amb cohesió

Al voltant de 200 militants i simpatitzants de Demòcrates per Andorra s'han aplegat aquest dimarts a la sala del Prat del Roure per celebrar el cinquè aniversari de la formació. L'acte s'ha fet coincidir en un moment on el gruix de la crisi BPA ja s'ha resolt, amb l'objectiu de refermar-se com a únic partit que ha sabut fer confluir “l'estabilitat política amb la capacitat reformadora”. Així, han anunciat la seva intenció d'abordar la reforma de la CASS, el nou model de finançament territorial i la culminació de l'encaix amb Europa. I han assegurat que “això no depèn de les successions, sinó de la suma de tots”.

El cap de Govern, Toni Martí, ha anunciat que properament el ministre de Salut compareixerà davant la comissió legislativa per donar a conèixer el pla d'acció sobre el model sanitari. I ha avisat que “no serà parlar per parlar sinó que es detallarà un pla d'actuació”. A més, confia que la resta de grups parlamentaris “recullin el guant que els vaig llançar” i participin en la reflexió sobre el model sanitari que ha de tenir el país.

Els ministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya, així com el president el grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, i el secretari general del partit, Esteve Vidal, han reconegut “l'any duríssim” que s'ha viscut arran de la crisi BPA, i han criticat els qui han intentat “fracturar la societat”. Així, Saboya s'ha preguntat “on són ara els que deien que el Govern ho sabia d'abans”, o els que asseguraven que era un complot de Jordi Cinca o d'ell mateix. Toni Martí, de la seva banda, s'ha mostrat convençut que “la història ens jutjarà a tots”, tant els que “han estat al costat de l'Estat en els moments difícils” com els “comportaments i actituds d'uns quants”. A més, ha volgut agrair “el comportament cívic de la bona gent” davant d'una crisi financera com la que s'ha viscut.

La qüestió de la successió de Toni Martí ha estat present al llarg de l'acte, amb els continus comentaris, la majoria en clau d'humor, dels que hi han intervingut. Ladislau Baró, però, ha demanat paciència perquè “en política, tres anys són molts anys”, i ha assegurat que, tot i que és una qüestió que sempre porta trasvals, DA disposa dels mecanismes per afrontar aquest relleu amb les formes i els temps necessaris per afrontar-ho amb cohesió i garanties. Martí ha volgut advertir que no es pot donar per fet que el seu successor estigui entre les persones que han intervingut aquest dimarts, i ha dit que cal donar pas a noves generacions de polítics, perquè aquest és l'esperit de DA.

Durant l'acte, els líders demòcrates també han fet referència a les altres formacions polítiques i han criticat aquells qui “estaven acostumats a negar la realitat o les reformes necessàries”. Saboya ha esgrimit que dels tres partits de l'oposició, els únics que actualment poden ser una alternativa política són Liberals d'Andorra “però no una alternativa de futur”, i els ha advertit, en referència a l'acord d'associació, que “a Europa no se la convencerà amb columnetes i declaracions, sinó des de la taula de negociació”.

De la seva banda, Baró ha acusat SDP de continuar amb la tradició “d'hiperlideratge” tot i que “l'hiperlíder ja no estigui al Consell General”, mentre que pel que fa al PS, els ha qualificat de “més simpaticots” i creu que estan seguint “una estratègia intel·ligent” a l'hora de buscar consens en alguns temes. Amb tot, el president del grup parlamentari demòcrata s'ha mostrat escèptic a l'hora d'arribar a pactes d'Estat, perquè “la cultura de la negació està instal·lada en una part de les bancades del Consell General”.

De la seva banda, Esteve Vidal ha volgut destacar el “canvi de rumb” fet per Conxita Marsol al Comú d'Andorra la Vella, la feina des de l'oposició que està fent el conseller massanenc Albert Esteve, i el fet que la nova majoria del Comú de Sant Julià de Lòria “estigui posant ordre al Comú”. Sobre aquesta qüestió, Jordi Cinca ha anunciat que “aquest Govern està al costat del Comú de Sant Julià per ajudar a redreçar el que els altres han espatllat”.