Quantcast

Els partits, disposats a accelerar la formació de Govern després de l'26J

La celebració d'eleccions el proper 26J, amb les constitució del Parlament prevista per al proper 19 de juliol, i uns resultats que, segons tots els pronòstics, obligaran a negociar, porten a témer un cop més el retard en la formació de Govern. I més tenint en compte la proximitat de l'estiu.

Els quatre partits principals manifesten la seva intenció d'accelerar en la mesura del possible els terminis, començant per la negociació. Segons recull El País la intenció (almenys declarada) és iniciar les negociacions a l'endemà de les eleccions. A més, es planteja la possibilitat que el Rei comenci la ronda de consultes amb els partits abans de la constitució del nou Parlament, una cosa que no s'ha fet mai així però que pot ser viable. Això sí, el que sí ve específicament assenyala l'article 99 de la Constitució és que la proposta de candidat ha de realitzar-la el Rei a través del president del Congrés. És a dir, la proposta haurà d'arribar necessàriament després del 19 de juliol.

Si es reproduïssin els terminis de l'última legislatura, quan el candidat Patxi López va ser proposat després de la segona ronda de consultes i es va sotmetre a una sessió d'investidura després d'un mes de negociacions, el calendari correria com a mínim fins a finals d'agost. Difícilment es tindrà president abans d'aquesta data.

El calendari pot afectar també a altres lleis importants. Tal com recorda El País els pressupostos de 2017 s'han d'aprovar com a molt tard segons la Constitució a finals de setembre, en cas contrari es prorrogarien els d'aquest any.