Quantcast

Eleccions 26J: Els partits es disputen els de trenta i les ciutats mitjanes

L'últim baròmetre amb estimació de vot del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), realitzat a l'abril i publicat a primers de mes, confirma tendències ja sòlides en la recent història electoral, com que el PP és el partit favorit dels majors i el PSOE, de les dones . Aquests són els terrenys ja repartits, com els nous votants, que semblen donar suport majoritàriament a Podem o que Ciutadans té el seu calador i les ciutats grans entre les classes urbanes i amb estudis superiors. Aquesta és la foto fixa de la sociologia electoral actual.

Què queda llavors en disputa? Què vots no estan tan inclinats? Vist el vist, analitzades les dades del CIS, sembla que són els de trenta i les ciutats de menys de 80.000 habitants , els caladors de vots que els partits s'estan disputant i que poden decidir un president del Govern, segons apunta Eldiairo.es

Quan el CIS pregunta als ciutadans a quin partit votarien si demà hi hagués eleccions, el PP arrasa entre els majors de 65 anys: un 30 per cent es decanta per la candidatura de Mariano Rajoy , davant del 18 que aposta per la de Pedro Sánchez. Podem i Ciutadans queden molt lluny, rondant el 5%, el que il·lustra que ni Pablo Iglesias ni Albert Rivera han congeniat encara amb la generació dels seus avis.

A mesura que el CIS baixa l'edat, la situació tendeix a donar la volta. A poc a poc al PP se li estreta l'avantatge, fins i tot la perd entre els 55-64 anys en favor dels socialistes. De fet, sis de cada deu ciutadans l'edat se situa entre els 24 i els 35 anys assegura que no votaria mai al PP.

Per tant, les generacions dels 80 i els 90 són actualment territoris de Pablo Iglesias i, en menor mesura, d'Albert Rivera. Podem és la formació preferida dels vint anys, en tant que Ciutadans té més adeptes entre els trenta anys, on no obstant Sánchez no surt mal parat.

Els partits emergents, a tenor de CIS de primers de mes, no han arribat als municipis de menys de 2.000 habitants . Esglésies aconsegueix aquí la seva valoració més baixa i Rivera, una de les més baixes. Rajoy, en canvi, té en les zones rurals un dels seus grans cabals de votants. Manté un record de vot (del 20D) que s'alça fins a gairebé un 39 per cent, prop del doble en comparació amb el PSOE i un món respecte a Podem ja Ciutadans.

Els populars mantenen les distàncies segons creix la mida de la ciutat, però amb un límit molt clar: quan el municipi passa dels 400.000 habitants, manen els socialistes. Ara bé, l'abisme que tenien Podem i Ciutadans en l'àmbit rural ha desaparegut en les urbs.

El PSOE es desenvolupa sense oposició en el vot femení, potser per una afinitat ideològica: una majoria de dones s'identifica socialista. Podem, de fet, té un problema amb el vot femení a tenor del CIS de fa un mes.

Els ciutadans amb estudis superiors premien Ciutadans i castiguen el PSOE, tot i que són majoria dels que es consideren liberals i progressistes, per aquest ordre.