Quantcast

Andorra Telecom prepara un nou servei de connexió a Internet neta

El responsable de Seguretat i Frau d'Andorra Telecom, David Julián, ha explicat que els indicadors d'incidents de seguretat i frau mostren que Andorra està «bastant per sota» d'altres operadors mundials. En això hi ajuda la casuística d'Andorra, pel fet de ser un país petit on tot està més contingut. Andorra Telecom també fa auditories de la xarxa de telefonia mòbil i de les xarxes d'interconnexió cap a l'estranger, que els situen entre els països més ben posicionats.

Amb tot, tant empreses com particulars no estan exempts dels atacs de pirates informàtics. Setmanalment, Andorra Telecom detecta entre 3 o 4 atacs genèrics de pirates que es dediquen a escombrar la pàgina web a la recerca d'erros o forats per poder posar comandaments maliciosos, però cap d'ells acaben sent efectius. David Julián explica que el problema és que actualment hi ha veritables màfies organitzades de pirates informàtics que es dediquen a comprometre servidors, comptes d'usuari i ordinadors, per vendre els accessos en un mercat negre que mou milions d'euros.

A Andorra s'han donat casos de xifrat d'ordinadors, en què a través d'un programari maliciós s'encripten totes les dades en un ZIP, amb una contrassenya, i si l'usuari no paga no hi pot accedir. En aquests casos, Julián considera que el més important és conscienciar els usuaris per tal que puguin detectar correus o programari maliciós, i portar a terme una bona política de còpies de seguretat. Amb tot, el responsable de Seguretat d'Andorra Telecom assegura que Andorra és un país bastant tecnòcrata i que hi ha força gent que té consciència de seguretat.

Pel que fa als atacs que darrerament han patit algunes pàgines d'organismes públics, Julián aclareix que «no ho fan perquè sigui la pàgina del Govern, de la Policia o d'Andorra Telecom», sinó perquè és una pàgina més compromesa que els pirates informàtics poden posar a la seva llista. Per fer front a aquestes amenaces, recomana sobretot estar al dia sobre noves vulnerabilitats i noves actualitzacions de servidors, per poder-les detectar i corregir el més ràpidament possible.

Julián ha anunciat que per ajudar a mitigar aquestes amenaces, Andorra Telecom té previst posar en marxa un nou servei per tal que empreses i famílies puguin gaudir d'una connexió a Internet neta, instal·lant uns elements de seguretat previs per assegurar-se que no arribin certs tipus d'atacs, amb un antivirus inclòs, i que evitin l'accés a pàgines malicioses. Amb tot, l'enginyer admet que no es pot garantir mai del tot que no li passarà res a un ordinador, ja que es pot infectar navegant per Internet, a través d'una wifi oberta, d'una memòria USB o d'un programa pirata. També afegeix que legalment, Andorra Telecom no pot actuar quan hi ha atacs a particulars o empreses, però que col·laboren amb moltes empreses quan es detecta alguna anomalia.

Una altra eina per ajudar a conscienciar la població s'obre aquest tipus d'amenaces relacionades amb la ciberseguretat és l'organització, el proper 9 de juny, de la quarta edició del Fòrum d'Empresa, un esdeveniment dirigit a empreses tant grans com petites, on diferents experts donaran a conèixer situacions relacionades amb el món de la seguretat per tal que puguin prendre mesures i consciència.