Quantcast

El Comú projecta un amfiteatre, un accés per als cotxes al Consell i un aparcament soterrat a la Casa de les Monges

L'edifici de la Casa de les Monges (també coneguda com a Casa del Benefici), s'enderrocarà el proper mes d'octubre. Així ho ha decidit el Govern, després d'incloure una partida al pressupost d'aquest 2016 de 120.000 euros per dur a terme aquests treballs. Tal com ha explicat la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, s'ha optat per esperar a fer l'enderroc fins després de l'estiu ja que la zona, integrada al Centre Històric de la capital, té una elevada activitat comercial i de restauració durant els mesos de juny, juliol i agost.

En paral·lel a l'enderrocament, el Comú ja treballa en el projecte que ha de determinar què es farà amb tot l'espai que es guanyarà, tenint en compte que és propietat seva. Marsol ha informat que la idea és llançar un concurs d'idees «ben aviat». La cònsol ha garantit que el projecte es farà amb consens amb la Sindicatura i també amb el Govern. «No farem res independent», tot i que des de la corporació de la capital ja han volgut deixar clar que hi ha unes qüestions «que nosaltres volem posar», com són «un amfiteatre, un accés al Consell General per als cotxes de les autoritats i, segurament, un aparcament soterrani». Així mateix, es vol crear un espai «que vagi a to amb el Consell General», enjardinat i atractiu. Marsol també ha destacat, en aquest sentit, que l'enderroc donarà una millor visió global de Casa de la Vall i també potenciarà més tota la zona del Centre Històric.

La idea que planteja el Comú és similar a un projecte antic del qual ja se'n parlava al 2013, quan Rosa Ferrer era cònsol, i que partia d'un estudi per homogeneïtzar les normes urbanístiques del Centre Històric. De fet, aquest estudi va derivar en un pla de protecció de la zona, el qual ha permès desencallar l'enderroc de l'edifici. El projecte va en consonància també amb la passarel·la que connectarà la plaça del Poble amb el nucli antic de la capital, que ha de fer el Govern i que també té pressupost per aquest any.

Pel que fa a la Casa de les Monges, el seu enderroc es fa a petició del Consell General, que és qui estava a càrrec del seu manteniment. El motiu és el seu mal estat i els perjudicis que ocasiona als habitatges de l'entorn a causa del deteriorament de les canonades d'aigua pluvial. Les darreres setmanes ja s'ha procedit a buidar l'interior de l'edifici per tal de deixar-ho tot a punt per a l'enderroc.

L'edifici va ser en els seus orígens la primera escola de la parròquia, tot i que darrerament, i fins el 2011, va acollir les dependències dels grups parlamentaris i de les comissions legislatives del Consell General.