Quantcast

Alliberen a Colòmbia a la periodista segrestada per l'ELN, Salut Hernández Mora

La periodista espanyola capturada a Colòmbia per l'ELN i del parador no se sabia res des de fa cinc dies, va ser alliberada aquest divendres a la zona d'Ocaña, al nord de la regió de Santander. Des del començament del seu captiveri dissabte passat al migdia, la recerca era intensa, però els seus captors el van traslladar fins a en cinc ocasions, segons va explicar a les poques hores de ser alliberada al diari El Mundo, diari per al qual treballava des de fa anys. Segons el seu testimoni, el seu alliberament va ser possible gràcies a la mediació de l'Església Catòlica i l'Oficina del Defensor de Poble de Colòmbia. "Agraeixo a tota la gent que m'ha pregat, que ha estat amb mi, estic perfectament bé. No hi ha cap problema. Gràcies sobretot a l'Església Catòlica ia la Defensoria del poble" < / em>, va declarar la reportera a Ràdio Caragol.

en una compareixença improvisada davant la premsa que seguia la captivitat des de fa diverses jornades, fonamentalment espanyola i Colombiana, Hernández-Mora ha relatat que al municipi del Tarra uns homes li van requisar el seu material de treball. "Després va venir una moto a buscar-me perquè em anaven a tornar les meves coses ia donar-me una entrevista" . Què va passar llavors? El conductor va portar a la sendera de Buenos Aires, també al Catatumbo, una de les destinacions del reportatge que estava fent sobre cultius il·lícits en aquesta regió de Colòmbia. "Va aparèixer la guerrilla i em van dir que em quedaria amb ells uns dies, em van portar roba i des de llavors m'he anat movent d'un costat a un altre" .

en tot aquest temps el moviment va ser constant. La reportera ha explicat que que només ha dormit en dues ocasions en el mateix lloc, la resta del temps ha estat traslladada, sempre de nit, a diferents fronts de l'ELN. La seva declaració pot impactar a qualsevol: "Vaig ser imprudent, però crec que un periodista ha de de ser-ho, si no el 70% de les coses no les aconseguiríem" .

Cal recordar que l a la pista d'Hernández-Mora es va perdre el passat dissabte 21 de maig quan realitzava un reportatge en aquesta regió al nord-est de Colòmbia controlada per les guerrilles de les FARC, l'ELN i l'EPL. Dos periodistes més, colombians en aquest cas, Diego D'Pablos i Carlos Melo, els periodistes de RCN Notícies, també segrestats per l'ELN dilluns passat. Ells ja han estat alliberats també.