Quantcast

La Comissió de Prevenció de Violència de Gènere analitza el descens de casos tractats per la Policia el 2015

Els casos de violència de gènere i domèstica tractats per la Policia al llarg de l'any passat van experimentar un lleuger descens l'any passat, ja que van passar dels 117 registrats el 2014 a 104. Aquestes han estat, de fet, algunes de les xifres que ha analitzat la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica, que s'ha reunit aquest divendres al matí per primera vegada després que fos creada el mes de març, i que ha servit per fixar mesures concretes a implementar.

D'aquesta manera, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha manifestat un cop finalitzada la reunió que les estadístiques en matèria policial són “encoratjadores” ja que es dóna aquest lleuger descens el 2015, una davallada que no s'ha vist reflectida, en la xifra de detencions, però el ministre ha recordat que això deriva de la modificació del Codi Penal, del fet que el maltractament ha deixat de ser una contravenció penal per passar a ser delicte menor, per la qual cosa es produeix aquesta detenció. Espot ha afegit, a més, que malgrat aquesta detenció continua havent més de 100 casos i, per tant “aquestes xifres ens obliguen a actuar”.

I per aconseguir que el volum de casos continuïn davallant, el ministre ha posar en relleu que “es tracta d'implementar mesures que són necessàries” i que s'ha evidenciat que són efectives; “si som vigilants, estem a sobre i fem el que mana la llei (contra la violència de gènere)”, ha dit, aquestes xifres han de baixar.

Precisament sobre mesures concretes ha parlat la comissió, que s'ha fixat un calendari per implementar accions, algunes de les quals ja haurien d'estar en marxa o “molt avançades” de cara a finals del mes de setembre, quan se celebrarà la següent reunió. D'aquesta manera, Espot ha dit que es vol revisar el protocol de funcionament de l'Equip d'Atenció Integral a la Dona i també aquells protocols de funcionaments amb tots els departaments i institucios que estan concernits en aquesta lluita contra la violència de gènere, amb la volumtat “d'integrar-los a la guia de col·laboració” que deriva de la llei, segons ha concretat. A més, també es tiraran endavant accions formatives, ja que la llei marca que tots els actors implicats han de comptar amb una formació específica i també es vol incidir en la sensibilització, en les accions “preventives en general” i també es pretén “un treball molt concret” amb les associacions per comptar amb la seva col·laboració per dur a terme les diferents accions, tal com ha comentat Espot.

El ministre també ha concretat que en la reunió s'ha analitzat la llei i el funcionament de l'Equip d'Atenció Integral a la Dona, que ha passat a integrar-se a l'Àrea de Polítiques d'Igualtat. Pel que fa al protocol de funcionament d'aquest equip, Espot ha dit que s'actualitza tot i que cal plasmar-ho per escrit i ha recordat que des del 2006, quan es va crear l'equip, les circumstàncies han variat.

Causa penal de BPA
En el marc d'aquest acte, el ministre ha confirmat que la que la Batllia ha acceptat que el Govern sigui actor civil en la causa penal de BPA i ha dit que és una “conseqüència immediata” de la petició que va fer l'Executiu.